NOS Nieuws

Gascentrale Maasbracht weer open, 'rendabel door duurdere CO2-uitstoot'

De Clauscentrale in Maasbracht opent na vier jaar weer haar deuren. De vraag naar energie is de afgelopen jaren door de aantrekkende economie weer toegenomen. Het is daardoor voor energiebedrijf RWE weer lucratief om de Limburgse gascentrale te openen.

In 2014 werd de toen splinternieuwe energiecentrale gesloten omdat de energieprijs op dat moment laag was. Het was daardoor niet rendabel om er energie op te wekken. RWE weet het destijds aan de grote hoeveelheden goedkope duurzame Duitse stroom op het Nederlandse elektriciteitsnet.

Rendabeler

Het was destijds lucratiever om steenkolencentrales te gebruiken, die goedkoper energie opwekken. Maar doordat bedrijven nu meer moeten betalen voor hun CO2-uitstoot is het voor de RWE nu rendabeler geworden om de relatief schonere gascentrale te heropenen.

Dat we snel van het Gronings gas afgaan is volgens RWE niet een probleem. De Clauscentrale is ook in staat buitenlands gas in energie om te zetten. Volgens RWE zullen er altijd gascentrales nodig zijn. "Zonne- en windenergie fluctueren en om deze dalen snel op te kunnen vangen zijn gascentrales nodig", zegt RWE-woordvoerder Adriaan van der Maarel.

België

De toegenomen vraag naar energie in Nederland is niet de enige reden om de centrale weer te openen. Een van de belangrijkste doelen is om uiteindelijk energie te gaan leveren aan België. Door verouderde kernenergiecentrales lukt het België in de nabije toekomst niet meer om aan de vraag naar energie te voldoen.

De komende jaren zal België stapsgewijs kerncentrales sluiten en dat betekent nieuwe kansen voor RWE. "We willen daarom energie gaan leveren aan België. Het trekken van een kabel naar België is nog altijd sneller en goedkoper dan het bouwen van een nieuwe energiecentrale", zegt Adriaan van der Maarel.

Het energiebedrijf zal niet direct al energie kunnen leveren vanuit de Clauscentrale omdat er eerst nog onderhoudswerkzaamheden gedaan moeten worden. Het zal ongeveer nog twee jaar duren voordat de gascentrale weer in gebruik is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl