Club Brugge-coach Ivan Leko
NOS Voetbal

Groot justitieel onderzoek naar fraude in top Belgische voetbal

De Belgische politie heeft woensdagochtend invallen gedaan en aanhoudingen verricht in de top van het Belgische voetbal.

Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, AA Gent, Standard Luik, KV Kortrijk, Lokeren, KV Mechelen en KV Oostende kregen bezoek van de gerechtsdienaars in een onderzoek naar financiële fraude en witwassen.

Het onderzoek richt zich op het netwerk van de spelersmakelaars Mogi Bayat, die beschouwd wordt als de machtigste spelersmakelaar van België, en Dejan Veljkovic. Beide spelersmakelaars zijn aangehouden voor verhoor.

Kopieën van spelerscontracten

In totaal zijn er 44 huiszoekingen in België verricht, waaronder bij de grootste voetbalclubs van het land. Tegelijk heeft het parket op 13 adressen in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië invallen gedaan.

De politie heeft bij de bezochte clubs kopieën van spelerscontracten en andere administratieve zaken in beslag genomen.

Justitie onderzoekt fraude en matchfixing in top Belgische voetbal

Ivan Leko, de Kroatische coach van Club Brugge en een persoonlijke vriend van Veljkovic, was woensdag om onduidelijke redenen niet aanwezig op training. Volgens de club zou ook hij zijn meegenomen voor verhoor door de politie.

Ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, die veel transfers afrondde met Bayat én Veljkovic, is meegenomen voor verhoor.

Matchfixing

Naast het fraude-onderzoek heeft de Belgische politie ook aanhoudingen verricht in een onderzoek naar matchfixing. Die beïnvloeding van wedstrijden zou hebben plaatsgevonden in het seizoen 2017/2018.

Scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten, beiden nationaal en internationaal actief op het hoogste niveau, zijn opgepakt voor verhoor.

  • Pro Shots
    Sébastien Delférière tijdens AA Gent-Anderlecht in de play-offs om de landstitel in 2018

Delferière floot in 2011 en 2012 nog zes duels in de eredivisie. Hij was onder meer leidsman bij Feyenoord-Willem II (2012, 3-0) en PSV-FC Utrecht (2011, 1-0).

Vertenten floot tussen 2012 en 2014 zes duels in de Nederlandse eerste divisie.

Wie is Mogi Bayat?

Mogi Bayat is een 44-jarige spelersmakelaar van Iraanse afkomst, die vijftien jaar geleden zijn intrede deed in het Belgische voetbal. Hij werd geboren in Teheran, maar groeide op in Frankrijk.

Daar nam hij de Franse naam Arnaud aan, om het naturalisatieproces te bevorderen. Bayat speelde in de jeugdopleiding van AS Cannes, maar was niet goed genoeg voor het eerste elftal.

Onder de vleugels van zijn oom Abbas Bayat had hij meer succes als zakenman. In 2003 nam vader Bayat het noodlijdende Sporting Charleroi over en stelde Mogi aan als algemeen directeur. In die rol viel hij op met verbale uitspattingen, vaak tegen de arbitrage.

Mogi Bayat in 2005 als algemeen directeur van Charleroi

In 2010 werd hij door zijn oom aan de kant geschoven ten gunste van zijn broer Mehdi en werd hij spelersmakelaar.

Hij ontpopte zich vooral als een man die clubbestuurders een uitweg bood met lucratieve oplossingen voor overbodige of te dure spelers. Vaak bracht hij die spelers onder bij buitenlandse clubs in zijn netwerk, zoals Udinese en Watford.

Door veel transfers te begeleiden voor relatief bescheiden tarieven vergaarde Bayat veel invloed bij alle grote Belgische clubs. Zo stond hij bekend als de huismakelaar van AA Gent, Charleroi en tot voor kort Anderlecht.

Mogi Bayat op de tribune van Anderlecht met oud-voorzitter Roger Vanden Stock

Bij collega-makelaars is 'Mogi-poly', zoals een van zijn bijnamen luidt, niet geliefd. Bayat zou lagere percentages in rekening brengen dan andere makelaars en clubs laten meedelen in zijn deals. Daarmee verdiende hij naar verluidt al 15 miljoen euro.

Opvallend genoeg is Charleroi, de club waar zijn oom nog altijd eigenaar en zijn broer Mehdi algemeen directeur is, vooralsnog buiten schot gebleven in het onderzoek.

Wie is Dejan Veljkovic?

Zo mediageniek Bayat, zo onopvallend de tweede hoofdverdachte in het onderzoek van de Belgische justitie. De Serviër Dejan Veljkovic, zelf ooit als speler actief voor Eendracht Aalst, werkt het liefst op de achtergrond.

Zoals in 2011, toen hij in alle discretie samen met Anderlecht-manager Herman van Holsbeeck de transfers van Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani naar Brussel regelde.

Zijn belangrijkste goudaders werden Lokeren, waar hij onder meer Leko onderbracht, en KV Mechelen. Hij begeleidde veel transfers van spelers uit de Balkan en Afrika van en naar de Belgische competitie.

De Belgische justitie vermoedt dat Veljkovic een rol speelt bij de mogelijke matchfixing in het afgelopen seizoen. Daar wordt Bayat dan weer niet van verdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl