Ezels dragen toeristen naar Fira
NOS NieuwsAangepast

Zware toeristen mogen niet meer op ezels op Santorini

Toeristen die zwaarder zijn dan 100 kilo mogen op het Griekse eiland Santorini niet meer op ezels zitten. Dat is een van de regels die het Griekse ministerie van Landbouw heeft uitgevaardigd als het gaat om het welzijn van de dieren.

Ezels zijn op het eiland een populair vervoersmiddel onder toeristen om onder meer de steile trappen naar de hoofdstad Fira - een wandeling van ongeveer een half uur - beklimmen.

Schade aan ruggenwervels

Het vulkanische Santorini is het populairste Griekse vakantie-eiland, onder meer vanwege de wereldberoemde zonsondergang bij het plaatsje Oia. Het eilandje met ruim 15.000 inwoners trekt jaarlijks ruim twee miljoen toeristen en dat aantal groeit.

Daardoor worden de ezels steeds vaker ingezet. Dierenrechtenorganisaties zoals The Donkey Sanctuary en PETA ageren al langer tegen de situatie van de ezels op Santorini.

De dieren zouden geregeld toeristen met overgewicht op hun rug hebben, waardoor ze schade aan hun ruggenwervels oplopen. Daarnaast worden ze zeven dagen per week ingezet in de brandende zon terwijl ze weinig eten en drinken krijgen, kampen ze met stress en veroorzaken versleten zadels wonden bij de dieren.

De campagnes van alle actiegroepen samen, met onder meer een petitie op change.org die ruim 100.000 werd ondertekend, leidde ertoe dat de problemen met ezels op Santorini hoger op de agenda kwam te staan bij de Griekse regering.

Er is niet alleen een wet aangenomen die zware toeristen verbiedt op de rug van een ezel plaats te nemen. De eigenaren van ezels zijn straks ook verplicht om te zorgen voor desinfecterende middelen in de stallen en zieke en zwangere dieren mogen niet meer ingezet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl