Koeman geeft Van Dijk op z’n donder en laat Depay begaan

time icon
Pro Shots

Virgil van Dijk en Memphis Depay zijn de dragende spelers van het huidige Nederlands elftal, maar bondscoach Ronald Koeman benadert ze ieder op een andere manier. Depay laat hij over het algemeen zijn eigen gang gaan, maar bij aanvoerder Van Dijk wordt ieder foutje besproken.

"Dat had ik bij Southampton ook al met hem. Daar kreeg ik ook op mijn donder, terwijl anderen minder hadden gespeeld", zegt Van Dijk. "Hij wil het maximale uit mij halen. Ik heb altijd geleerd dat het een goed teken is als de trainer met je bezig is."

Van Dijk krijgt regelmatig op zijn donder van Koeman

Jeroen Elshoff interviewt de aanvoerder van Oranje.

Toen de verdediger zich deze week bij Oranje meldde voor de interlands tegen Duitsland en België zag hij direct aan oud-verdediger Koeman dat er iets mis was: de penalty die de Liverpool-verdediger had veroorzaakt tegen Manchester City.

"Onderweg wist ik al dat er over gesproken zou worden en dat gebeurde ook vrij snel, maar daar leer je van. Hij heeft natuurlijk op het allerhoogste niveau gespeeld en weet hoe dingen gaan, maar ook dat ik met mijn kwaliteiten fouten kan voorkomen", aldus Van Dijk.

"Hij zag wel aan mijn gezicht wat ik van zijn overtreding vond", aldus Koeman op zijn persconferentie. "Hij beseft ook dat hij daar fout zat. Ik ken Virgil goed en weet dat hij soms iets te makkelijk is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koeman: 'Virgil zag al aan mijn gezicht dat ik niet blij was'

Na de vorige interland tegen Frankrijk (2-1 nederlaag) werd hij ook al apart genomen omdat hij zich door Olivier Giroud had laten aftroeven bij de tweede tegengoal. "Daar hebben in het hotel heel duidelijk over gesproken hoe het anders zou kunnen. Dat was niet makkelijk. Hij wil dat ik er sta en geen fouten maak."

Depay weet waarom hij erin staat

Wat dat betreft heeft aanvaller Depay meer vrijheid, maar ook hij proeft het vertrouwen van Koeman. "Ik voel me goed en denk dat iedereen wel weet waarom ik erin sta. Ik ontwikkel mij nog steeds elke dag en elke wedstrijd. We kunnen mooie dingen neerzetten met Oranje. Nu is het de tijd om dat te doen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Depay: 'Iedereen bij Oranje weet waarom ik erin sta'

Nederland moet de drempel over en daadwerkelijk een keer winnen van een topland, vindt Depay. "Het moet wel een keer gaan gebeuren. Want dan kun je pas over een goede ontwikkeling praten. Het zou ons helpen en nu zijn de mogelijkheden ervoor. We moeten het laten zien."

Nederland speelt zaterdag in Amsterdam de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. Het duel begint om 20.45 uur en is live te zien via NOS.nl, NPO 1 en de NOS-app. Ook via Langs de Lijn op NPO Radio 1 is de wedstrijd te volgen.

STER Reclame