Lunchen op school
NOS Nieuws

15 minuten om je bammetjes op te eten: 'Je kunt buikpijn krijgen'

Geen tijd om je boterhammen op te eten omdat de pauze te kort is. Daar klagen veel kinderen over op scholen waar het continurooster is ingevoerd. Dat is een rooster waarbij kinderen gemiddeld 30 minuten krijgen voor eten en buitenspelen.

De leerlingen eten dan in 15 minuten op school hun brood op en hebben dan nog een kwartier om buiten te spelen. Op scholen die met een traditioneel rooster werken, hebben de kinderen minstens een uur pauze en gaan ze vaak tussen de middag naar huis.

Sommige kinderen vinden 15 minuten om te eten en te drinken echt te kort. Ze komen er dan bijvoorbeeld niet aan toe om ook iets te drinken of nemen minder eten mee om wel op tijd klaar te kunnen zijn. Ook doen kinderen soms eetwedstrijden, om maar zo snel mogelijk naar buiten te kunnen.

Deze kinderen krijgen binnen de tijd hun brood op, maar toch zijn voedingsdeskundigen niet blij met de ontwikkeling:

'Als je alles heel snel naarbinnen stopt, kan je buikpijn krijgen'

Voedingsdeskundigen maken zich zorgen over de korte pauzes. Volgens het Voedingscentrum is eten in 10 of 15 minuten niet gezond. "Het lichaam heeft zeker 20 minuten nodig om te eten en te bepalen of het genoeg is", zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Kinderen die langzaam eten, krijgen dan niet genoeg binnen. Ze kunnen later op de dag weer honger krijgen en naar iets ongezonds grijpen."

Maar ook kinderen die juist heel snel eten kunnen volgens Postma in de problemen komen. Ze kunnen er buikpijn van krijgen, bijvoorbeeld omdat ze te veel eten en het lichaam de tijd niet krijgt om aan de hersenen door te geven dat het genoeg is geweest.

Zeldzaamheid

Bijna een op de drie basisscholen heeft inmiddels een continurooster en er komen er steeds meer bij. Het continurooster is ontstaan uit de behoefte van ouders en leraren. Veel kinderen moesten tijdens de lunch toch al overblijven op school omdat hun beide ouders werken. Het traditionele boterhammetje thuis tussen de middag is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden.

Scholen konden steeds moeilijker overblijfouders vinden om toezicht te houden tijdens het overblijven. In het continurooster is dat niet nodig, dan eten de leerkrachten met de kinderen.

Geconcentreerder

Voor de leerkrachten heeft het continurooster als voordeel dat het de leerlingen meer rust geeft. Ze hebben minder onderbrekingen en werken geconcentreerder. En omdat de kinderen eerder naar huis gaan dan in een traditioneel rooster is er na schooltijd meer tijd voor overleg en voorbereiding voor de onderwijskrachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl