Scotch Whisky International
NOS Nieuws

Whisky-verzameling van Zagatti krijgt museum in Sassenheim

Zo'n 3100 oude zeldzame whiskyflessen - waarvan ééntje uit 1843 - zijn vanaf vandaag te bekijken in Sassenheim. Het was de collectie van de Italiaanse verzamelaar Valentino Zagatti. Hij wilde van de collectie af. Een groep van 12 Nederlandse particuliere investeerders trok terstond de portemonnee (10 miljoen euro) en haalde de flessen naar Nederland.

Het gaat om een van de oudste whisky-collecties ter wereld. Qua omvang en qua waarde nog zeldzamer dan de collectie in het whisky-museum in het Schotse Edinburgh, zeggen de betrokkenen

Er was veel belangstelling voor de flessen, ook vanuit Rusland en China. Waarom koos de 84-jarige Zagatti voor de Nederlandse investeerders? Michel Kappen, topman van Scotch Whisky International: "Hij had als absolute voorwaarde dat zijn collectie aan de wereld gepresenteerd zou worden en niet ergens in een kelder zou verdwijnen. Daarom hebben wij de collectie kunnen bemachtigen, doordat wij zeiden: we gaan ze in een museum zetten."

Scotch Whisky International

De verzameling staat in Sassenheim achter branddeuren en ijzeren hekken, in vitrines met dik glas. Kappen: "Deze verzameling heeft gewoon een enorme waarde. Drie jaar geleden hebben we de collectie gekocht."

"Waarom er zoveel betaald wordt voor whisky? Omdat het uiterst schaars is, het heeft status én sommige mensen hebben momenteel heel veel geld over voor luxe producten." In de collectie onder meer flessen uit 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht er niet meer gedistilleerd worden, maar hier en daar is er toch een fles te vinden uit 1943 of 1944. "Die zijn van onschatbare waarde."

En dus een fles uit 1843. Zou die whisky nog te drinken zijn? Kappen: "In theorie blijft whisky goed in de fles. Alleen hoe het productieproces er destijds aan toe ging, weten we niet. Deze whisky is nog nooit eerder door iemand geproefd."

Zagatti doet opening

Zagatti zelf doet de opening vandaag van zijn museum in Sassenheim. Maar hij zal de collectie nooit zien. Want het bijzondere aan dit verhaal is dat Zagatti blind is. Hij heeft de unieke flessen nooit kunnen bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl