Luuk Blijboom, Rik Elfrink en Freek Jansen
NOS Sport

'De toekomst van het Nederlands voetbal ziet er rooskleurig uit'

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken werden maandagavond alle actuele thema's van het voetbal onder de loep genomen. De Oranjevrouwen, Cristiano Ronaldo, de debutanten in de Oranje-selectie, Ajax en PSV, ze passeerden allemaal de revue.

De strijd om het landskampioenschap lijkt dit seizoen tussen PSV en Ajax te gaan. "Dat komt vooral doordat zij zich afgelopen zomer echt versterkt hebben en Feyenoord en AZ niet", vindt VI-journalist en Ajax-watcher Freek Jansen.

Telegraaf-journalist Luuk Blijboom is het met hem eens. "Het is zorgelijk dat er geen enkele club bij Ajax en PSV in de buurt komt. Als je ziet hoe afhankelijk Feyenoord bijvoorbeeld van Van Persie is, dan vind ik dat zorgwekkend."

Jansen stipt het ontbreken van de Rotterdammers en de Alkmaarders in de Europa League aan. "Helemaal nu we met Ajax en PSV twee clubs in de Champions League hebben."

"Dan was het juist mooi geweest als Feyenoord en AZ op donderdagavond in de Europa League hadden gespeeld", vervolgt Jansen. "Zeker nu Ajax zo overtuigend wint en PSV in zo'n zware poule zit, was het voor de coëfficiëntenlijst goed geweest als Feyenoord en AZ óók in Europa actief zouden zijn geweest."

Smaakmaker

Bij PSV is Steven Bergwijn dit seizoen een van de smaakmakers. Volgens Eindhovens Dagblad-journalist en PSV-watcher Rik Elfrink is de aanvaller een van de grootste talenten van Nederland.

"Steven is iemand die het Nederlands elftal in de toekomst verder kan helpen", vindt hij. "Maar hij heeft nog veel te bewijzen. Ik was altijd kritisch op hem. Maar Steven heeft zichzelf dit jaar echt gelanceerd. Hij is zijn snelheid beter gaan benutten en hij is doeltreffender in zijn afronding."

'Is Bergwijn het grootste talent? Of toch De Ligt of De Jong?'

Elfrink noemt Bergwijn in één zucht met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Jansen is vooral onder indruk van de laatste. "Hoe hij zich tegen Bayern München staande hield tegen een topspits als Robert Lewandowski... Hij is pas negentien, hè."

Blijboom was geneigd om hem al een gearriveerde speler te noemen. "Maar ik denk dat we het erover eens zijn dat de toekomst van het Nederlandse voetbal er rooskleurig uitziet", zegt de Telegraaf-journalist.

Van Bommel of Ten Hag?

Dit seizoen beleeft Mark van Bommel zijn vuurdoop als trainer. Tot op heden lijkt hij zich daar met verve doorheen te slaan. "Hij heeft in ieder geval een goede adviseur met Bert van Marwijk", stelt Blijboom.

PSV-watcher Elfrink is ook enthousiast over de oefenmeester. "Van Bommel heeft een uitstekende start gemaakt. Maar we moeten voorzichtig zijn. Hij heeft nog geen tegenslag gehad. Pas dan kunnen we beoordelen hoe goed hij echt is."

'Ten Hag is een betere trainer dan Van Bommel'

"Ik vind Erik ten Hag op dit moment een betere trainer dan Van Bommel", stelt Jansen. "Er is ook een groot verschil tussen de Ten Hag van dit seizoen en die van vorig jaar. Toen stond hij echt boven de groep, nu treedt hij veel meer in overleg."

"Zo speelde Hakim Ziyech tegen Bayern zijn beste wedstrijd ooit", gaat Jansen verder. "Ten Hag haalt dat bij hem naar boven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl