Ruimtetelescoop Hubble voorlopig offline na technische problemen
Ruimtetelescoop Hubble is tijdelijk buiten bedrijf. Het observatie-instrument kampt met een technisch mankement en blijft in een zogeheten 'veilige modus' totdat technici een oplossing hebben gevonden.
Wetenschappers zetten de telescoop afgelopen weekend in die modus na problemen met de gyroscopen. Die helpen bij het richten en stabiel houden van de telescoop, iets wat cruciaal is om goede beelden te maken in de ruimte.
Om Hubble optimaal te laten functioneren, zijn eigenlijk drie werkzame gyroscopen nodig en momenteel werken er maar twee van de zes. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hielden er al rekening mee dat dit zou kunnen gebeuren, maar hebben nog geen manier gevonden om de onderdelen te repareren.
Langer in gebruik
Een van de wetenschappers schrijft op Twitter dat Hubble in het uiterste geval ook observaties kan doen met één werkzame gyroscoop, al is dat niet ideaal. Als de kapotte onderdelen niet meer kunnen worden opgelapt, dan wordt een van de twee functionerende gyroscopen uitgeschakeld om energie te besparen.
Op die manier zouden astronomen in ieder geval nog wat langer gebruik kunnen maken van Hubble. Zij zien de telescoop, die in 1990 in een baan rond de aarde werd geschoten, als een van de belangrijkste instrumenten om meer te weten te komen over het heelal.
Overigens staat de opvolger van Hubble ook al een tijd klaar. Na jaren vertraging is het de bedoeling dat de James Webb-telescoop in 2021 wordt gelanceerd.
In 2015 maakten we deze terugblik op 25 jaar Hubble: