Peter Klaver
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Hardloper vindt gedumpt leeuwtje in weiland Westbroek

Een hardloper heeft vanmorgen in het buitengebied van Westbroek tussen Hilversum en Utrecht een kooi gevonden met een leeuwenwelpje erin. De hardloper rende langs een weiland toen hij de kooi zag staan.

Hij belde de politie en die schakelde meteen dierenarts Peter Klaver in. Voor hem is dit ook geen dagelijkse kost, zegt hij tegen RTV Utrecht. "Maar dieren onder de honderd kilogram, daar schrik ik niet zo van."

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoeken waar het dier vandaan komt.

De welp is opgevangen door de Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Daar wordt hij verder onderzocht en krijgt hij te eten. "Hij is heel erg gestresst, wat niet zo gek is als je weet dat hij langs de weg is gevonden", zegt een medewerkster van Landgoed Hoenderdaell.

De Stichting Leeuw werd vanmorgen gebeld door de NVWA. Directeur Robert Kruijff ging met een busje naar het weiland om het welpje op te halen. Het dier zat in een hondenbench langs een fietspad. Een verdoving was niet nodig. De bench is in het busje gezet en zo is hij naar Anna Paulowna gebracht.

Kruijff vermoedt dat de welp zo'n vijf maanden oud is. "Hij lijkt gezond en is niet ondervoed. Hij zit nu bij ons in quarantaine en heeft heel veel rust nodig." Het leeuwtje zit daarom in een ruim verblijf. "We laten hem even één op één met de verzorger. Ze gaan hem nu proberen vaste stukjes vlees te voeren."

De Stichting Leeuw vangt voornamelijk circusdieren op. De stichting heeft ook ervaring met de verzorging van leeuwenwelpjes.

Advertentie via Ster.nl