Sanne Wevers
NOS Sport

Turnvrouwen nemen twee jaar voor Tokio geen risico's

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

De Nederlandse turnvrouwen hebben hun vizier gericht op de WK in Doha. De voorbereiding verloopt echter niet helemaal vlekkeloos.

In het Belgische Jabbeke werkte Oranje een interland af tegen België en Roemenië. De ploeg van bondscoach Gerben Wiersma miste een aantal blikvangers. Olympisch kampioene Sanne Wevers gaf de voorkeur aan rust, terwijl de meerkampers Eythora Thorsdottir en Céline van Gerner ontbraken vanwege blessureleed.

De absentie van Wevers was opvallend. Zij trok zich pas op het laatste moment terug voor de wedstrijd, die in de ochtenduren van start ging. Vader/coach Vincent Wevers: "We hebben dat eigenlijk uit voorzorg gedaan. Het is niet dat ze geblesseerd is, maar we wilden geen onnodige risico's nemen in de opbouw richting Doha."

Bij die afweging speelde het vroege aanvangstijdstip een rol voor de inmiddels 27-jarige Wevers. "We zijn het niet gewend om in de ochtend voluit te moeten presteren. Waarschijnlijk heeft de leeftijd daar ook wat mee te maken. Daarom hebben we het niet extra opgezocht", stelt trainer Vincent.

Waar Sanne Wevers alles doet om in Doha optimaal voorbereid aan de start te verschijnen, weet bondscoach Wiersma dat hij de gekwetste Thorsdottir en Van Gerner op het WK moet missen. "Eythora is de dag voor het vertrek naar het EK, in augustus, ten val gekomen. Daarbij heeft ze een botbreukje opgelopen in haar hand. Het gaat nu hartstikke goed met haar, maar het WK komt nog te vroeg. En Céline heeft een kleine ingreep laten doen om de belastbaarheid van haar achillespezen te vergroten."

Van Gerner kampte de laatste jaren voortdurend met klachten aan de achillespezen, waardoor zij op het toestel vloer noodgedwongen een oefening moest turnen zonder zware sprongenseries. De operatie moet het voor haar mogelijk maken de zwaarte van haar oefeningen weer te verhogen.

Het moment van behandelen was dan ook bewust zo gepland. "Op dit WK in Doha hebben we één grote uitdaging: we moeten bij de beste 24 landen eindigen", legt Wiersma uit. Die landen mogen meedoen aan het WK van volgend jaar, waar de olympische startbewijzen worden verdeeld. "We schatten in dat we ook zonder Céline en Eythora de top-24 gaan halen."

Vera van Pol, Celine van Gerner, Tisha Volleman en Sanne Wevers wachten op de punten

Tijdens de oefeninterland in Jabbeke is er een moment van schrik als Vera van Pol, een van de oudgedienden in de Oranje-equipe, zich terugtrekt uit de wedstrijd. "Met de landing op sprong kreeg ik een tik in mijn voet, waardoor er een botje vast kwam te zitten. Dat kreeg ik er niet uit vandaag. Daarom kon ik beter de wedstrijd niet afmaken en maandag naar mijn eigen fysio gaan. Die trekt er dan een keer aan en dan zit dat botje weer goed."

Bondscoach Wiersma maakt komende week zijn WK-selectie bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl