Frank Wormuth, de trainer van Heracles
NOS Voetbal

Dankzij onbekende Duitser wordt alles bij Heracles een automatisme

In Almelo werden wel wat wenkbrauwen gefronst toen in maart bekend werd dat Frank Wormuth de nieuwe trainer van Heracles zou worden. Een onbekende Duitser met clubs als SC Pfullendorf, FV Ravensburg en SSV Reutlingen op zijn cv.

Technisch manager Mark-Jan Fledderus had echter alle vertrouwen in Wormuth. En dat betaalt zich vooralsnog uit: Heracles staat vierde in de eredivisie, met evenveel punten als Ajax en Feyenoord.

Wormuth is dan ook geen pannenkoek, zei Fledderus een half jaar geleden al. De 58-jarige Duitser was namelijk ook - al is het twintig jaar geleden - assistent-trainer van Joachim Löw bij Fenerbahçe, was zes jaar lang trainer van Duitsland Onder 20 én stond de afgelopen tien jaar aan het hoofd van de bewierookte trainersopleiding van de Duitse voetbalbond DFB. Daar leidde hij onder anderen Julian Nagelsmann (Hoffenheim) en Domenico Tedesco (Schalke 04) op.

'Frank de beste'

Fledderus, sinds 1 maart technisch manager in Almelo, spoorde Wormuth op, dronk een bak koffie met de Duitser en liet hem samen met drie andere kandidaten een presentatie doen voor het bestuur en de algemeen directeur. "Ze vonden allemaal Frank de beste", aldus Fledderus.

Frank Wormuth

Op een merkwaardige 5-0 nederlaag bij Willem II en een verdienstelijk gelijkspel bij Ajax na, won Heracles al zijn eredivisieduels. Wat is het geheim van Wormuth?

"Hij werkt veel op tactiek. Bij elke oefening zit een tactische bedoeling", vertelt Fledderus. "De spelers moesten daar in het begin erg aan wennen. Ze waren toch gewend partijtjes van vier tegen vier te doen, lekker te voetballen, zonder echt doel. Nu heeft elk onderdeel echt een doel, dus de oefeningen zijn anders. Daar worden we wel beter van."

Herhalen, herhalen, herhalen

Tim Breukers onderstreept de woorden van Fledderus. De 30-jarige aanvoerder noemt Wormuth een vernieuwer, die zich vooral bezighoudt met tactiek. Iedereen weet inmiddels wat hij moet doen in welke situatie.

"Het is puur dingen erin slijpen, tot in den treure. Volgens de trainer heeft het brein vijftienhonderd tot tweeduizend herhalingen nodig om iets een automatisme te maken", zegt Breukers.

Tim Breukers met de aanvoerdersband

Het begon al in de voorbereiding. Wormuth gaf zijn spelers de optie om een week eerder te beginnen. Breukers hapte toe. "Ik dacht: even een beetje warm worden, lekker positiespel spelen en veel partijtjes afwerken."

Maar het verliep anders voor de rechtsback. "De eerste drie trainingen renden we al over de stadiontrappen. Toen merkte je al een groot verschil. Volgens mij hebben we in de eerste acht weken geen enkel partijtje gedaan."

Slapen in de showroom

En er wordt ook meer getraind. Met een reden, aldus Fledderus. "We wilden graag het voetballen meer als vak gaan beleven. Wij vinden dat je hier de hele dag bezig moet zijn met je ontwikkeling."

Trainer Wormuth zelf is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de club. En ook de spelers kunnen aan de bak.

Fledderus: 'Wormuth was de beste'

"Er worden veel uren gemaakt en er wordt op andere tijden getraind", aldus Fledderus. "In Nederland zijn er vaak trainingen om 10.30 uur en 14.30 uur. Wij trainen om 10.00 uur en 16.00 uur."

"Frank vindt de tijd tussen trainingen anders te kort om goed te herstellen en weer fit aan de tweede sessie te beginnen. Het betekent wel dat spelers heel laat thuis zijn."

Beddenwinkel

Het nieuwe programma op dagen waarop er twee keer wordt getraind, leidt tot langere middagpauzes: spelers die niet in Almelo wonen en tussendoor willen rusten, doen tegenwoordig een dutje in de showroom van een naastgelegen beddenwinkel.

"Ja, dat gebeurde vooral in het begin", licht Breukers toe. "Om tussendoor te herstellen hadden we bedden nodig. Toen kwam de club uit bij de zaak tegenover ons."

De winkel, tevens een sponsor van de Almeloërs, werkt alleen op afspraak. "Die planden ze om onze bezoeken heen, zodat we daar even konden liggen."

Kristoffer Peterson, de topscorer van de eredivisie

Maar het gebeurt natuurlijk niet alleen op de training. Op het veld is snel vooruit spelen het devies van Wormuth. Het leidt tot relatief weinig balbezit voor Heracles, maar wel tot veel balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied.

En tot veel doelpunten: na PSV (26 goals) heeft Heracles het vaakst het net weten te vinden in de eredivisie: 19 keer.

Direct spel

"Dat is zeker niet toevallig", stelt Fledderus. "Er zit een idee achter. In Nederland gaat het vaak breed tussen de centrale verdedigers en draait het om balbezit. Wij willen graag direct spelen."

"Bij balverlies de tegenstander meteen onder druk zetten. En ruimtes in het veld kiezen om de tegenstander onder druk zetten. Agressief pressen, bal veroveren, snel omschakelen."

Rechtsback Breukers geeft een voorbeeld: "Wormuth wil niet dat wij de bal terugspelen op de doelman, die vervolgens het spel verlegt. Dan werken we onszelf in de problemen bij balverlies. We verliezen liever de bal op hun helft. Dan is de goal van de tegenstander ook een stuk dichterbij."

Mark-Jan Fledderus in zijn tijd als speler

Fledderus kan dus - tot nu toe - zeer tevreden terugkijken op het aanstellen van die onbekende Duitser in Almelo. Maar ook los van dat succes geniet hij van zijn nieuwe baan als technisch manager.

"Het is heel anders dan voetballen, maar ik heb het idee dat het heel erg bij me past. Het is uitdagend, ik leer elke dag en daar geniet ik van. Al helpen de resultaten er natuurlijk wel bij. Als het zou gaan als bij Groningen of NAC, was ik wel wat minder positief, denk ik."

De goede resultaten blijven aanhouden, als het aan de ervaren Breukers ligt. De eredivisie is gewaarschuwd: Heracles is nog lang niet op honderd procent. Zelfs niet op negentig. "In deze ploeg zit nog heel veel rek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl