Meng Hongwei bij zijn aanstelling in 2016
NOS Nieuws

De raadselachtige verdwijning van Interpolbaas Meng

Meng Hongwei is verdwenen. En dat is op zijn minst opvallend te noemen, want de 64-jarige Chinees is president van de internationale opsporingsorganisatie Interpol.

De vrouw van Meng deed gisteren aangifte bij de politie in de Franse stad Lyon, waar ze wonen met hun twee kinderen. Maar de Interpol-topman is al ruim een week zoek. Hij vertrok op 25 september richting zijn geboorteland China, sindsdien had de vrouw niets meer van haar man vernomen.

Of Meng in zijn moederland is aangekomen, is niet zeker, maar een bron dicht bij het Franse onderzoek zegt tegen persbureau AFP: "Hij is niet in Frankrijk verdwenen".

Een andere aanwijzing komt van de andere kant van de wereld. "Hij is meegenomen voor verhoor op het moment dat hij landde in China", meldt de Hongkongse krant South China Morning Post op basis van een anonieme bron. De krant schrijft dat het niet duidelijk is waar Meng wordt vastgehouden of waarover hij wordt ondervraagd.

In een reactie zegt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken voor een raadsel te staan. Het ministerie voegt eraan toe: "We praten met de Chinese autoriteiten." China heeft nog geen reactie gegeven op de verdwijning.

En het ministerie meldt ook bezorgd te zijn over dreigementen aan het adres van de echtgenote van Meng. Nog voor ze de vermissing had gemeld, kreeg de vrouw via telefoon en sociale media bedreigingen binnen. Ze heeft inmiddels politiebescherming gekregen.

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest in China die lijken op de vermissing van Meng. Hoge functionarissen verdwijnen opeens en weken of zelfs maanden later maakt de overheid bekend dat de betreffende functionaris wordt verdacht van corruptie.

De Chinese president Xi Jinping staat bekend om zijn harde aanpak van corruptie. In 2013, kort na zijn aantreden, verklaarde hij de oorlog aan corruptie binnen zijn partij. Sindsdien zijn ruim een miljoen ambtenaren uit de partij gezet of vervolgd.

Of ditzelfde lot Meng ook beschoren is, is voorlopig nog de vraag. Ook zijn eigen opsporingsinstantie lijkt geen idee te hebben. "We zijn op de hoogte van berichten in de media in verband met de vermeende verdwijning", schrijft Interpol in een verklaring. "Dit is een zaak voor de relevante autoriteiten in zowel Frankrijk als China."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl