Schoolfoto's fotoshoppen: puistjes bewerken oké, maar flaporen niet
Op veel scholen is het weer tijd voor de jaarlijkse schoolfoto. Maar wat leuks aantrekken en glimlachen is tegenwoordig vaak niet meer genoeg. Ouders hebben steeds meer eisen voor de schoolfoto, merken fotografen. Vaak wordt er nog even gefotoshopt voor een mooi eindresultaat.
"We zetten hem sowieso altijd mooi op kleur", vertelt Kim Miegies van Schoolfoto.nl aan het NOS Jeugdjournaal. "Zodat de kinderen een beetje een fris gezicht hebben. Daarna shoppen we de groepsfoto, zodat alle kinderen hun ogen open hebben. Met de technologie van deze tijd is dat ook een must. En we doen er altijd een lichtfiltertje over zodat iedereen een mooie uitstraling heeft."
Maar soms vragen ouders om verder te gaan met de bewerkingen. "Ouders bellen ons geregeld met vragen of er wat gefotoshopt kan worden, zoals puistjes in het gezicht. Of bulten op hun hoofd omdat ze net gevallen zijn, of een pluk haar die net opzij staat. Dat soort vragen."
De fotobedrijven gaan de puistjes niet uit eigen beweging al wegfotoshoppen, maar als ouders erom vragen doen ze dat wel, zegt Miegies. "Als het kan, doen we het."
Op de John F. Kennedyschool in Dordrecht gingen kinderen vandaag op de schoolfoto voor een greenscreen:
Dat ouders vaker met die vragen komen, is volgens haar best logisch. "Er is wel veel veranderd. Vroeger was een foto zoals hij was en toen was fotoshoppen niet zo normaal als nu. Tegenwoordig zetten kinderen zelf ook foto's op Instagram, waar ze allemaal filters overheen gooien."
Er gebeurt ook steeds meer met de schoolportretjes. Ze belanden vaak niet alleen meer in een fotoboek of in een lijstje op de kast. "Ouders willen het vaak aan de muur, steeds groter, op canvas. Een foto kan tegenwoordig overal op worden gedrukt. En dan vinden ze het toch wel leuk als de foto echt heel mooi is. Zo perfect mogelijk."
Maar aan dat perfecte zitten wel grenzen. "Als je naar Amerika kijkt, daar worden kinderen helemaal strak geshopt, met hele witte tanden. Dat is niet meer natuurlijk. En dat is ook niet wat wij die kinderen of de ouders willen meegeven, want zo zijn die kinderen gewoon niet. We maken er geen plastic fantastic-kindjes van."
Het hoeft niet een perfect plaatje te zijn. Het is juist voor later een mooie herinnering.
Zo denken ze er ook over bij Foto Koch, een ander bedrijf dat is gespecialiseerd in schoolfotografie. Kleine onvolkomenheden als een blauwe plek of een pukkel zijn wel weg te werken als ouders erom vragen, maar als het gaat om iets blijvends gebeurt dat niet, benadrukt Remco Pronk.
"Wat we niet doen is bijvoorbeeld als het kind een hazenlip heeft. Heeft het kind een spleetje tussen zijn tanden, daar doen we ook niks aan. En dunner maken, dat doen we ook niet. Maar heb je een blauwe plek omdat je bent gevallen en vindt je moeder het niet mooi? Dan kunnen we hem weghalen op de foto. Dat doen we wel, tegen betaling."
Wekelijks verzoekjes
Foto Koch krijgt bijna wekelijks wel een verzoek van ouders om iets te veranderen aan een schoolfoto. Het bedrijf heeft zelfs een artikel op de site geplaatst om ouders erop te wijzen dat niet iedere wens wordt ingewilligd.
"Ik begrijp niet dat iemand flaporen wil bewerken", zegt Pronk. "Het kind is zo. Niet iedere ouder snapt dat. Ze willen soms graag dat we het doen, maar wij doen dat niet. Daar zijn we stellig in. Schoolfotografie komt elk jaar terug, het is een momentopname. Het hoeft niet een perfect plaatje te zijn. Het is juist voor later een mooie herinnering. Dat je weer ziet hoe je op dat moment was. Hoe je echt was."