'Bij NAC moeten ze eens kappen met dat cultgedoe'

NAC Breda-trainer Mitchell van der Gaag Pro Shots

Er zijn bepaalde wetmatigheden in het leven. Zoals de zon, die elke dag op en onder gaat. Zoals het NOS Journaal, dat elke dag begint om 20.00 uur. Zoals het feit dat de Tour de France gewonnen wordt door een Brit. En zoals de jaarlijkse crisis begin november bij NAC.

De trots van Breda verloor dit seizoen zes van de zeven eredivisieduels en werd in de KNVB-beker uitgeschakeld door het kleine Brabantse broertje RKC Waalwijk. Bij terugkeer van die bekerwedstrijd werd de selectie opgewacht door boze supporters. Kort daarna werd technisch directeur Hans Smulders ontslagen.

Maar in Breda is het glas nooit half leeg en dus kreeg de ploeg zaterdag applaus voor de vechtlust die getoond werd tegen PSV. Een wedstrijd die gewoon met 2-0 verloren werd, overigens.

"Applaus levert geen punten op", klinkt NOS-verslaggever Joep Schreuder geërgerd. "Leuk hoor, al dat bier in Breda. Maar voetbal is al jaren bijzaak. Het wordt hoog tijd dat ze eens kappen met dat cultgedoe."

De spelers van NAC Breda druipen af na de bekernederlaag tegen RKC Pro Shots

"Als iets het verschil tussen handhaving en degradatie kan maken, is het toch het publiek", denkt AD-verslaggever Sjoerd Mossou, die net als Schreuder begiftigd is met een geelzwart hart.

"Bij iedere andere club zouden de mensen wegblijven als er zo armetierig gevoetbald wordt. Of erger, ze zouden zich tegen het elftal keren. Bij NAC ontstaat dan altijd meteen een soort curieuze overlevingsdrang en gaan de supporters er juist achter staan. Dat scheelt een punt of zes."

Schreuder is het daar niet mee eens: "Ik vond de sfeer bij NAC tegen PSV juist heel mat, moedeloos. Geloof me, er is ook een grens aan dat cultiveren van het lijden van de NAC-supporters. Het moet écht uit de spelers komen."

"Het is niet toevallig dat Ajax en PSV het nu zo goed doen", aldus Schreuder. "Dat is een kwestie van beleid. Bij NAC hebben ze in de afgelopen vijf jaar vijf trainers en vier technisch directeuren versleten. Waarom? Er is geen visie..."

Afhankelijk van Manchester City

Mossou, die bij Studio Voetbal ook regelmatig zijn licht laat schijnen over de club uit Breda, zag het ontslag van technisch directeur Hans Smulders wel aankomen. "NAC heeft zich veel te afhankelijk gemaakt van Manchester City. Vorig jaar werden ze vijftiende, dankzij de kwaliteit van Angeliño, Manu García, Pablo Marí en Thierry Ambrose. Maar die zijn allemaal weg. Toch hebben ze bij NAC afgelopen transferzomer de hele tijd afgewacht of er nog iets uit Manchester zou komen. Dat viel dus tegen."

Angeliño, Thierry Ambrose en Pablo Marí vieren feest na een treffer tegen Vitesse Pro Shots

Schreuder: "Het technisch beleid was gebaseerd op hoop. Dat is geen beleid. Ze moeten gewoon kappen met City."

"Dit is een wezenlijk slechtere selectie dan vorig jaar", vervolgt Mossou. "Het gekke is dat NAC dit jaar zelfs meer te besteden had aan spelers. Dat moet je Justin Goetzee (de algemeen directeur die ook zijn vertrek aankondigde, red.) nageven, hij heeft de club wel gezond gemaakt."

Vijf jaar NAC: vijf trainers, vier technisch directeuren

Technisch directeuren:
Jeffrey van As: juli 2010 - januari 2014
Graeme Rutjes: januari 2015 - februari 2015
Robert Maaskant: februari 2015 - oktober 2015
Hans Smulders: december 2015 - september 2018

Trainers:
Nebojsa Gudelj: oktober 2012 - oktober 2014 (Eric Hellemons: interim)
Robert Maaskant: januari 2015 - oktober 2015 (Eric Hellemons: interim)
Marinus Dijkhuizen: oktober 2015 - december 2016
Stijn Vreven: januari 2017 - juni 2018
Mitchell van der Gaag: juli 2018 - ???

"Ze investeren dat geld graag in jonge spelers met lage salarissen, die uiteindelijk met winst verkocht moeten worden", vervolgt Mossou. "NAC is een doorgangshuis geworden, hoor je heel vaak. Volgens mij zijn er wel 62 spelers door de poorten van het Rat Verlegh-stadion gegaan in de laatste jaren: onherkenbare elftallen, met spelers uit alle windstreken."

Schreuder: "Visie. Beleid. Daar begint alles mee. Waarom zou bij NAC niet kunnen, wat bij clubs als Heracles, PEC Zwolle of Excelsior wel kan?"

Assistent Rob Penders en hoofdtrainer Mitchell van der Gaag Pro Shots

Excelsior wist zich de afgelopen seizoenen met minder middelen dan NAC keurig te handhaven. De trainer van de Rotterdamse club de afgelopen twee seizoenen, Mitchell van der Gaag, is nu trainer in Breda. Is hij de laatste reddingsboei?

"NAC heeft geluk dat het niveau van de concurrenten dit jaar heel matig is", aldus Schreuder. "Je kunt zo acht, negen ploegen opnoemen die kwaliteit tekort komen. Dan komt het aan op teamontwikkeling, op mentaal vermogen. Wie zijn ploeg kan laten knokken, eindigt net zo gemakkelijk in de middenmoot."

"Mitchell van der Gaag is een ontwikkeltrainer, geen Simon Kistemaker of Stijn Vreven die eenmalig iets te weeg kunnen brengen", weet ook Mossou. "Maar het materiaal is wel heel matig."

Schreuder: "Ik heb te doen met Van der Gaag..."

Mitchell te Vrede is het feestvarken in de enige NAC-zege dit seizoen tegen De Graafschap Pro Shots

Vanavond (20.00 uur) treedt NAC aan tegen FC Utrecht, een ploeg die evenmin overloopt van zelfvertrouwen. "Grappig genoeg doet NAC het historisch gezien best goed in Utrecht", weet Mossou. "Zolang NAC het spel niet hoeft te maken, kunnen ze best meedoen. Een puntje zou heel mooi zijn."

Schreuder is minder optimistisch: "Ik zie geen enkel aanknopingspunt om te denken dat NAC punten gaat pakken in Utrecht".

STER Reclame