NOS Voetbal

Europees toertje bondscoach Wiegman moet Oranje langs Denen helpen

Na een paar dagen mokken vecht Oranje voor laatste kans op WK-ticket

Londen, Montpellier, Lyon, Barcelona. Het was voor Sarina Wiegman een drukke maand. Na het mislopen van rechtstreekse plaatsing voor het WK besloot de bondscoach van Nederland een toertje door Europa te maken om haar speelsters te bezoeken.

De nederlaag begin september in Noorwegen kwam hard aan. Oranje moest minstens gelijkspelen, maar stond binnen zes minuten al 2-0 achter. Het werd uiteindelijk 2-1, waardoor Oranje nu via de play-offs een WK-ticket hoopt te bemachtigen.

Daarin wacht het sterke Denemarken. Vrijdag is de eerste wedstrijd in Breda, dinsdag de return in Viborg. Gaat Nederland door, dan moet het nog een ronde overleven voor plaatsing voor het WK, volgend jaar in Frankrijk.

'Even nodig'

"Ik vond het even nodig", vertelt Wiegman over haar reisjes naar de speelsters die in het buitenland voetballen. "Zij vinden het prettig om gehoord te worden en samen over voetbal te spreken. Ik denk dat het goed is."

Lieke Martens is een van de speelsters waar Wiegman op bezoek is geweest. "Het is goed dat ze heeft gezien hoe ik train, wat ik elke dag doe en hoe mijn trainer hier daarover denkt", aldus de aanvaller van FC Barcelona.

Wiegman ging langs bij internationals: 'Vond het even nodig'

Volgens Martens hielp het om over de teleurstelling van het verlies in Noorwegen heen te stappen. "We hadden één keer een offday en het was direct fataal voor rechtstreekse kwalificatie. Dat deed pijn, maar je moet door."

Het was voor de Europees kampioen pas de eerste nederlaag in de kwalificatiereeks. "Sinds het EK zaten we in een flow. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk volhouden, maar je weet dat er een keer weer een teleurstelling komt", stelt Martens.

"Die tegen Noorwegen was groot, maar we zijn een maand verder. Iedereen heeft weer lekker gespeeld bij de club en nu gaat de focus op Denemarken. Het voelt gewoon goed met dit team."

Fijne herinnering

Nederland kent een fijne herinnering aan het Deense elftal. In de zomer van 2017 kleurde Enschede (en de rest van Nederland) oranje na de 4-2 zege in de EK-finale tegen Denemarken.

2017: Nederland pakt Europese titel na winst op Denemarken

In de finale was Jackie Groenen belangrijk met een assist. "Het is wel een soort déjà vu", vindt de middenvelder. "Hopelijk stappen we in Breda met dezelfde uitslag van het veld als toen, al beseft iedereen dat Denemarken een sterke tegenstander is."

Het fraaie affiche zorgt ook voor hoge verwachtingen bij Wiegman. "Twee topteams in Europa in de play-offs. Dat geeft ook de kracht van de Europese landen op dit moment aan. Dus ik verwacht een wedstrijd van topniveau."

De voetbalsters kunnen in ieder geval op veel steun rekenen. Het Rat Verlegh Stadion was binnen vijftig minuten uitverkocht. Alle 19.000 stoeltjes zullen gevuld zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl