Kirsten Wild AFP

Wild gunt Schep de kans, maar gaat hem missen op de weg naar Tokio

time icon

Kirsten Wild en Peter Schep bleken de afgelopen jaren een uitstekende combinatie. Met Schep als coach pakte Wild vier wereldtitels en vijf Europese titels. Maar twee jaar voor de Spelen in Tokio vertrekt Schep als bondscoach van de duurrenners. "Ik gun het Peter dat hij iets nieuws heeft. Maar ik gun mezelf ook het blijven werken met Peter", zegt Wild bij Langs de Lijn En Omstreken.

Schep maakt de overstap naar het wielrennen op de weg. Hij gaat aan de slag bij de mannenploeg van EF-Drapac. Wild heeft daar geen stokje voor kunnen steken. Lachend: "Ik heb het wel geprobeerd, maar het is niet gelukt"

Wild vindt het jammer dat Schep vertrekt als bondscoach baanwielrennen

De baanrenster vindt het moment van vertrek erg jammer. "Had ik het zien aankomen? Misschien niet op deze termijn, ik had gehoopt dat we tot Tokio konden samenwerken."

Wild wist dat haar coach bij een WorldTour-ploeg aan de slag wilde. "Ik weet dat Peter de ambitie heeft om bij een grote mannenploeg te gaan werken en ik denk dat hij daar geschikt voor is. Had ik het zien aankomen? Misschien niet op deze termijn, ik had gehoopt dat we tot Tokio konden samenwerken."

Timing niet optimaal

Met het snelle vertrek van Schep komt ook het grote probleem voor Wild boven tafel. "Ik heb heel mooie resultaten behaald in de tijd dat we hebben samengewerkt. Het kost ook veel tijd dat je met elkaar kan lezen en schrijven in de koers. Ik heb het gevoel dat ik dat met Peter wel kon. We snapten elkaar en voelden elkaar heel goed aan. Ook buiten de koers", legt Wild uit.

"Als sporter is het heel fijn dat je iemand om je heen hebt die een beetje rust geeft. Die een keer een grap maakt op het juiste moment, of juist niet. Dat vond ik heel prettig. Ik zeg niet dat dat met iemand anders niet kan, maar het kost gewoon tijd. En zoveel tijd is er niet meer tot aan de Spelen. Dat maakt het wel wat spannender."

Vervelend dat het tussen twee Spelen is

Schep zegt in een reactie dat deze kans uniek is voor hem. "Ik hoefde niet lang na te denken. Het moeilijkste was dat we tussen twee Olympische Spelen zitten en dat ik het idee had dat ik de sporters toch een beetje in de steek liet. Dat is voor mij het vervelendste."

Vertrekkende bondscoach Schep: 'Had toch het idee dat ik de sporters in de steek liet'

Peter Schep hoefde niet lang na te denken over het aanbod van EF-Drapac. "Het moeilijkste was dat we tussen twee Olympische Spelen in zitten en dat ik het idee had dat de de sporters toch een beetje in de steek liet. Dat is voor mij het vervelendste."

Dat hij enkele maanden nadat hij had bijgetekend bij de KNWU alweer vertrekt, kan door een clausule in het contract. "Ik ben heel open geweest over mijn ambitie. Mocht het in de toekomst spelen, wil ik daar een gesprek over kunnen voeren. De ploeg heeft zich ook eerst bij de bond gemeld. Na overleg hebben we besloten dat ik nog wel het kalenderjaar afmaak."

STER Reclame