Premier Rutte en de Britse premier May tijdens een bezoek in Den Haag ANP

Premiers Rutte en May: acties Rusland roekeloos en destructief

time icon

Premier Rutte en de Britse premier May noemen de cyberaanvallen door de Russische militaire inlichtingendienst GROe op internationale organisaties zoals de OPCW onacceptabel. In een gezamenlijke verklaring veroordelen zij de operaties en noemen die roekeloos en destructief. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels de Russische ambassadeur ontboden.

"Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie, die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de GROe zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt," zeggen de premiers.

NAVO-topman Jens Stoltenberg stelt zich achter Rutte en May op en spreekt ook een scherpe veroordeling uit. "Rusland moet stoppen met het ondermijnen van internationale organisaties", zegt hij. Ook hij noemde de actie roekeloos.

Vandaag onthulde de MIVD dat de veiligheidsdienst in april in Den Haag een hackoperatie heeft verstoord van vier Russische spionnen. Zij wilden het wifisysteem van de OPCW hacken. De OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, onderzocht op dat moment onder meer het zenuwgas waarmee in Groot-Brittanni├ź de Russische oud-dubbelspion Skripal en zijn dochter werden vergiftigd.

Hanke Bruins Slot
@HankeBruinsSlot
Laat iedereen nu de naïviteit voorbij zijn. Rusland spioneert in onze eigen straten. Trots op werk MIVD. @Teletekst
6 maanden geleden

Hulde

De Tweede Kamer is bezorgd over de Russische hackaanvallen. "Goed dat er tegen opgetreden is via de MIVD, de ambassadeur is ontboden en het OM nader onderzoek doet", zegt SP-Kamerlid Karabulut.

"Het lijkt erop dat Rusland met deze hackpogingen de internationale veiligheid wilde beschadigen", zegt GroenLinks-Kamerlid Van Ojik. "Dit is niet de eerste keer en dit moet stoppen."

PVV-leider Wilders noemt de Russische operatie onaccpetabel en vindt het goed dat deze is verstoord: "Hulde voor de MIVD", zegt hij. De Tweede Kamer wil snel een debat over de MIVD-operatie.

Sven Koopmans
@SvenKoopmansVVD
Schokkende feiten over Russische spionage-activiteiten op Nederlandse bodem. Trots op de MIVD, die fantastisch werk heeft verricht. Neem aan dat sanctielijst zonodig wordt uitgebreid.
6 maanden geleden
John Kerstens
@JohnKerstens
Goed werk van de MIVD. Toont het belang van internationale samenwerking en het vooroplopen op cyber-gebied aan. Oorlog wordt immers al lang niet meer met pijl en boog gevoerd. https://t.co/hxBVEKJzGV
6 maanden geleden

STER Reclame