Premier Rutte en de Britse premier May tijdens een bezoek in Den Haag
NOS Nieuws

Premiers Rutte en May: acties Rusland roekeloos en destructief

Premier Rutte en de Britse premier May noemen de cyberaanvallen door de Russische militaire inlichtingendienst GROe op internationale organisaties zoals de OPCW onacceptabel. In een gezamenlijke verklaring veroordelen zij de operaties en noemen die roekeloos en destructief. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels de Russische ambassadeur ontboden.

"Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie, die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de GROe zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt," zeggen de premiers.

NAVO-topman Jens Stoltenberg stelt zich achter Rutte en May op en spreekt ook een scherpe veroordeling uit. "Rusland moet stoppen met het ondermijnen van internationale organisaties", zegt hij. Ook hij noemde de actie roekeloos.

Vandaag onthulde de MIVD dat de veiligheidsdienst in april in Den Haag een hackoperatie heeft verstoord van vier Russische spionnen. Zij wilden het wifisysteem van de OPCW hacken. De OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, onderzocht op dat moment onder meer het zenuwgas waarmee in Groot-Brittannië de Russische oud-dubbelspion Skripal en zijn dochter werden vergiftigd.

Hulde

De Tweede Kamer is bezorgd over de Russische hackaanvallen. "Goed dat er tegen opgetreden is via de MIVD, de ambassadeur is ontboden en het OM nader onderzoek doet", zegt SP-Kamerlid Karabulut.

"Het lijkt erop dat Rusland met deze hackpogingen de internationale veiligheid wilde beschadigen", zegt GroenLinks-Kamerlid Van Ojik. "Dit is niet de eerste keer en dit moet stoppen."

PVV-leider Wilders noemt de Russische operatie onaccpetabel en vindt het goed dat deze is verstoord: "Hulde voor de MIVD", zegt hij. De Tweede Kamer wil snel een debat over de MIVD-operatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl