Sofiane Oumiha (l) en Robson Conceincao in actie op de Spelen van Rio de Janeiro EPA

Er is een gerede kans dat boksen in 2020 niet op het programma zal staan tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Het Internationaal Olympisch Comité bestempelt de situatie bij de internationale amteurboksbond AIBA als een chaos en dreigt daarom de sport, die sinds 1904 op het programma staat, te schrappen.

Het IOC wil dat de AIBA uiterlijk volgende maand de financiële huishouding, de bestuurszaken en het anti-dopingbeleid op orde heeft. Gebeurt dat niet, dan volgen sancties, waarbij de zwaarste maatregel volgens het IOC niet zal worden geschuwd. Op 2 en 3 november, wanneer het volgende AIBA-congres in Moskou gepland staat, moeten de zaken op orde zijn.

In een verklaring laat het IOC weten extreem bezorgd te zijn over de ontstane situatie. "Het gedrag van de AIBA beschadigt de reputatie van de sport."

"Daarom herhaalt het IOC zijn standpunt. Als de bestuurskwestie niet adequaat wordt opgelost op de AIBA-conferentie staan de olympische status van boksen en de IOC-erkenning van AIBA als internationale bond op het spel."

Boksen in 2020? 'Het moet gewoon gebeuren'

STER reclame