Roetveegpieten bij de intocht in Amsterdam, 2016
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Sint-comité Zaanstad trekt zich terug wegens roetveegpiet

Het Sinterklaascomité Zaanstad doet niet mee aan de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk. Gisteren gaf de organisator van de landelijke intocht - de NTR - een verklaring over de pieten. Het comité leidde daaruit af dat er voor het eerst geen traditionele zwarte pieten mogen meelopen bij de landelijke intocht.

"Wij zijn al behoorlijk aangepast", zegt René de Reus van het Sinterklaascomité Zaanstad nu bij NH Nieuws. "Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van."

Einde carrière

De Reus is bang dat veel kinderen hun oom of buurman zullen herkennen als er Zaanse roetveegpieten meelopen met de intocht. "Het is het eind van een pietencarrière als je wordt herkend", zegt De Reus.

De andere acht comités in de Zaanstreek doen wel mee aan de landelijke intocht. Ze leveren in totaal ruim 150 pieten.

Er is echter geen sprake van het uitbannen van traditionele zwartepieten. De verklaring die de NTR gisteren uitgaf is voor meerdere uitleg vatbaar: de crux zit 'm in de formulering Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. Dan is hij dus zwarter of zelfs helemaal zwart, verduidelijkt een woordvoerder van de NTR.

De gemeente Zaanstad laat in ieder geval weten dat de sinterklaascomités vrij zijn om te bepalen welke kleur pieten ze aanleveren. Ook zijn er geen quota voor de diverse kleuren pieten.

De intocht is op zaterdag 17 november. Het Sinterklaascomité Zaanstad houdt nu een week later, op 24 november, een eigen intocht. Dat gebeurt een paar kilometer zuidelijker, in Zaandam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl