Politie bij de plaats delict in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Door motoragent neergeschoten verdachte is Heineken-ontvoerder Frans Meijer

De man die vanochtend in Amsterdam werd neergeschoten door een agent is Heineken-ontvoerder Frans Meijer. Hij had mogelijk met zijn zoon een overval willen plegen, schrijft De Telegraaf.

De motoragent kwam op de De Wittenkade poolshoogte nemen na een melding van een verdachte situatie. De twee gingen ervandoor. Omdat de agent bij Frans Meijer een pistool zag, schoot hij hem neer. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is aanspreekbaar.

Meijer ontvoerde in 1983 samen met onder anderen Cor van Hout en Willem Holleeder Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Hij gaf zich vrijwillig aan en beweerde dat hij het overige losgeld had verbrand. In aanloop van zijn proces zou hij psychisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar daaruit wist hij te ontsnappen. Bij verstek werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Frans Meijer, hier op een foto in 1985

Hij vluchtte naar Paraguay, nam een valse naam aan, en werd daar door misdaadverslaggever Peter R. De Vries in 1994 gevonden. Meijer bleek te zijn getrouwd, runde een restaurant, had inmiddels drie kinderen en zei dat hij christen was geworden.

Een jaar later werd hij in Paraguay opgepakt. Hij kwam echter na een paar weken al vrij door een procedurefout. In 1998 werd hij weer in de boeien geslagen en uiteindelijk in 2002 aan Nederland uitgeleverd. Drie jaar later kwam hij vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl