Kasper Dolberg Pro Shots

Twee seizoenen geleden, onder trainer Peter Bosz, imponeerde Kasper Dolberg met zijn acties en doelpunten. In de spelersgroep kreeg hij al snel de bijnaam 'Kas-boem' toebedeeld, hij stiftte Ajax naar de Europa League-finale en aan het einde van het seizoen had AS Monaco 50 miljoen euro over voor de Deense spits.

Nu is alles anders. Dolberg, nog altijd maar 20 jaar, worstelt met zichzelf. Met zijn fitheid en met zijn vertrouwen. De blessureperikelen begonnen rond de kerst van 2017. In de wedstrijd Ajax-Willem II (3-1) liep hij een vervelende voetblessure op. Ajax meldde destijds dat het herstel twee maanden zou duren, maar hij maakte pas op 8 april zijn rentree.

24 december 2017: Dolberg loopt voetblessure op Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dolberg sloot het seizoen af met vier invalbeurten en één basisplaats. In de laatste wedstrijd, tegen Excelsior, was hij nog wel doeltreffend. Daarna sloot hij aan bij de Deense selectie voor de voorbereiding op het WK voetbal. Bij dat WK in Rusland kwam Dolberg slechts kort in actie. "Ik heb tegen Frankrijk twaalf minuten gevoetbald. Het zijn twaalf minuten die ik nooit zal vergeten", zegt hij daarover. Spijt heeft hij niet. "Niemand gaat 'nee' zeggen."

Na het WK lijkt hij zich te kunnen opmaken voor een nieuw seizoen met Ajax. Een succesvol seizoen, zoals onder Bosz. Maar na een korte vakantie gaat het in de voorbereiding opnieuw mis. Dolberg loopt een buikwandblessure op. Opnieuw staat hij lang aan de kant. "Dat was wel een klap. Ik moest weer heel lang wachten. Ik had geluk dat mijn vrienden vaak bij mij waren. En ook mijn ouders kwamen regelmatig naar Nederland."

Het is Ajax-AEK Athene, 19 september. In de 78ste minuut gaat bij een 3-0 stand het bord omhoog. Nummer 25 voor 7. De Ajax-fans scanderen de naam van Dolberg, die zijn Champions League-debuut mag maken. Voor het eerst sinds het WK komt hij in actie. Indruk maakt hij nog niet. Dolberg mist zichtbaar nog ritme.

Wedstrijden Kasper Dolberg na blessure

Datum Wedstrijd (minuten) Competitie
19 september Ajax-AEK Athene (12 minuten) Champions League
21 september Go Ahead Eagles-Jong Ajax (45 minuten) Eerste divisie
23 september PSV-Ajax (45 minuten) Eredivisie
26 september Te Werve-Ajax (72 minuten) KNVB-beker
29 september Fortuna Sittard-Ajax (45 minuten) Eredivisie

Ten Hag wil Dolberg zo snel mogelijk klaarstomen. In tien dagen tijd komt de spits in vijf wedstrijden tot 219 speelminuten. En hij vindt weer het net. Tegen Te Werve en tegen Fortuna Sittard komt hij tot scoren. "Het was een prachtig gevoel dat ik weer heb gescoord. En mijn doel voor nu is duidelijk: ik wil weer veel doelpunten maken."

Maar hoe zat dat nou op 17 september? Hij zou zijn rentree maken in de wedstrijd Jong Ajax-Helmond Sport. Dolberg haakte af vanwege knieproblemen, maar twee dagen later speelde hij wel tegen AEK Athene. "Niemand weet het. Er is niet echt iets gebeurd. Ik werd wakker en ik had last. Een dag later was het al minder en drie dagen later was het helemaal weg."

Hoe staat hij er nu voor? "Het is moeilijk om te zeggen of ik nu helemaal fit ben. Ik voel me heel goed. Ik heb heel veel gespeeld de laatste tijd. In de bekerwedstrijd speelde ik ruim 70 minuten, maar ik voelde dat ik wel 90 minuten kon spelen. Natuurlijk, dat was een lager niveau. Alles ging iets langzamer", vertelt Dolberg.

Toch heeft het lang geduurd alvorens Dolberg weer 'het juiste gevoel' had gevonden. De angst om opnieuw een blessure op te lopen speelde veel door zijn hoofd. "Ik stoei een beetje met het mentale gedeelte. Ik voel me nog niet helemaal vrij in mijn hoofd en dat zou wel moeten: dat hoort ook bij fit zijn. Ik durfde in het begin nog niet met de volle 100 procent een duel aan te gaan. Ik moet wel zeggen dat het veel beter gaat."

De vraag is eerder of ik beter terugkom dan ik toen was.

Kasper Dolberg

In de periode dat hij aan het revalideren was, zocht Dolberg steun bij vrienden en familie. Maar ook bij medespelers, onder wie concurrent Klaas-Jan Huntelaar. "Ik praat met Huntelaar over mijn situatie. Ik praat met meer mensen daarover, maar je moet het ook niet groter maken dan het is. Ik zie het niet als zo'n groot probleem", benadrukt Dolberg.

"Het is niet zo dat ik bang ben dat ik niet meer het niveau kan halen van het succesjaar 2017. Daar ben ik echt niet bang voor. De vraag is eerder of ik beter terugkom dan ik toen was. Het is vooral dat ik bang ben dat ik weer geblesseerd kan raken. Dat had ik vooral de eerste weken. Ik begon weer te trainen met het team en moest het vrije gevoel weer terugkrijgen. Ik denk dat het logisch is dat je een beetje bang bent na zo'n blessure. Het is een kwestie om die angst uit mijn hoofd te krijgen en dan ben ik ervan overtuigd dat ik straks weer op mijn oude, goede niveau zit."

Iemand bij wie Dolberg ook steun vindt, is Christian Poulsen. De oud-speler van onder meer Juventus, Schalke 04, Sevilla en Ajax loopt stage bij de technische staf van Ajax. "Ja, dat is prettig. Het is leuk dat hij hier is", erkent Dolberg. "Het is een leuke man. Het is fijn als je kan samenwerken met een landgenoot. Dat doet me goed."

Kasper Dolberg op het trainingsveld, Christian Poulsen kijkt toe ANP

Nu is het de vraag of Dolberg tegen Bayern München weer eens vanaf de aftrap de kans krijgt in een grote wedstrijd. En als hij speelt, of dat al negentig minuten kunnen zijn. De laatste keer dat Dolberg de negentig minuten volmaakte was op 14 december 2017. "Ik hoop dat ik mag starten", aldus Dolberg.

Ten Hag wil de opstelling zoals altijd nog niet bekendmaken. Het feit dat Huntelaar in de rust gewisseld werd tegen Fortuna, wil volgens de trainer niet zo veel zeggen. "Klaas-Jan had een gele kaart. Kasper is op de weg terug, moet speelminuten maken. Hij heeft zo lang buitenspel gestaan", zei Ten Hag na de wedstrijd in Sittard. "Dit is een geweldige overwinning op zichzelf. Het is prachtig voor hem en voor de ploeg, dat hij een bijdrage kan leveren aan de overwinning."

STER reclame