NOS NieuwsAangepast

'Commando's klagen over helmen en kogelwerende vesten'

Nederlandse commando's maken zich grote zorgen over de kogelwerende helmen en scherfvesten waarmee ze op pad worden gestuurd. Voorzitter Jean Debie van de vakbond voor Defensiepersoneel bevestigt berichtgeving hierover in het AD en De Telegraaf. Sommige helmen zouden net zo makkelijk buigen als karton en scherfvesten zijn ver over de houdbaarheidsdatum.

Houdbaarheidsdatum

De elitesoldaten hebben de problemen met hun helmen al in 2016 aangekaart. Uit een steekproef met 100 helmen bleken er zeker 30 vervormd te zijn. Veel daarvan zijn gebruikt in Mali.

Met die klacht is niets gedaan, ook niet na een advies van de Dienst Materieel Organisatie om de helmen te vervangen, schrijft het AD. Ook de twijfels over de bescherming van scherfvesten worden volgens de commando's niet serieus genomen. De meeste vesten zouden ver over de houdbaarheidsdatum zijn. Sommige worden al twaalf jaar gebruikt, terwijl een vest na vijf jaar vervangen dient te worden.

Veilig materieel

Volgens het ministerie van Defensie gaan de militairen niet met onveilig materiaal op pad. Alle scherfvesten zijn onlangs getest door TNO. 90 procent bleek voldoende ballistische bescherming te bieden. De overige tien procent zijn niet meer in gebruik.

Voorzitter Jean Debie van de vakbond voor Defensiepersoneel vertrouwt niet op de toezeggingen van Defensie. "Ik eis van de minister dat zij vesten aan de militairen levert die voldoen aan de garantiebepalingen van de fabrikant. Dat is het minste wat je kunt doen" zei hij in het NOS Radio 1 journaal.

Volgens Debie blijkt telkens weer dat Defensie niet in staat is om de juiste en in afdoende mate kleding en andere spullen te leveren. "Er is op dit moment heel veel wantrouwen bij de militairen omdat er op tal van gebieden grote tekortkomingen zijn. De minister moet de garantie geven dat ze spullen kan leveren die voldoende beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl