Demonstranten in Barcelona
NOS Nieuws

Tienduizenden Catalanen herdenken onafhankelijkheidsreferendum

In Catalonië zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om het referendum van vorig jaar te herdenken waarbij de Catalanen zich uitspraken voor afscheiding van Spanje.

Volgens de politie deden in Barcelona 180.000 mensen mee aan een mars van de Plaça de Catalunya naar het Catalaanse parlement. Een deel van de demonstranten liep door naar het hoofdkwartier van de federale politie. Agenten voor het gebouw werden met papieren vliegtuigjes bestookt.

Ook elders in Catalonië was het vandaag onrustig. Separatisten blokkeerden wegen en spoorlijnen en studenten boycotten colleges.

"Zelfbeschikking is een mensenrecht" staat er op het spandoek dat de demonstranten met zich mee droegen

Bij het referendum van vorig jaar raakten honderden mensen gewond, omdat de federale politie met harde hand probeerde te voorkomen dat mensen zouden gaan stemmen. Het Spaanse Constitutionele Hof had het onafhankelijkheidsreferendum verboden.

Een meerderheid van de kiezers stemde voor afscheiding. De Spaanse regering erkende de uitslag niet en zette de regionale regering van regiopresident Puigdemont af.

Spanje kreeg in het voorjaar een socialistische regering. Die heeft het politieoptreden van precies een jaar geleden veroordeeld. Met Catalaanse leiders worden gesprekken gevoerd over hoe het verder moet.

De separatisten willen dat Madrid een nieuwe stemming toestaat. Peilingen wijzen uit dat de Catalanen verdeeld zijn over afscheiding; ongeveer de helft wil liever bij Spanje blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl