De winnaars van de cabaretprijzen 2018 vlnr: Myjer, Rundfunk (Van Kalmthout en Van de Velde), Fransen en Spijkers
NOS Nieuws

Cabaretprijzen naar Jochem Myjer, Tim Fransen en Rundfunk

Cabaretiers Jochem Myjer en Tim Fransen hebben vanavond Poelifinario's gewonnen, de belangrijkste cabaretprijzen. Myjer kreeg voor zijn show Adem in, Adem Uit de Poelifinario in de categorie entertainment. Fransen werd voor Het kromme hout der mensheid onderscheiden met de prijs in de categorie engagement.

Joost Spijkers heeft de Poelifinario voor kleinkunst gekregen voor zijn show Spijkers II, maar dat was al eerder bekend.

Voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis van de prijs wordt er een Poelifinario voor elk van de drie categorieën uitgereikt. Voorheen was er maar een prijswinnaar. De organisatie achter de onderscheiding, de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties (VSCD), heeft de procedure aangepast om "meer recht te kunnen doen aan de grote diversiteit binnen het Nederlandse cabaretveld".

Gortdroge humor

Myjer won de prijs vanwege zijn "inhoudelijke entertainment en aanstekelijke positiviteit". Fransen werd geroemd omdat hij de "looppaden van Immanuel Kant, Ludwig van Beethoven en Napoleon Bonaparte ingenieus met elkaar kruist" en "met gortdroge humor de nodige luchtigheid aanbrengt".

De Neerlands Hoop, de talentprijs van de VSCD die traditiegetrouw gelijktijdig wordt uitgereikt, ging naar de voorstelling Wachstumsschmerzen van Rundfunk, bestaand uit Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. Het duo werd bekend met een gelijknamige comedyserie op televisie. Fransen won de talentprijs in 2016. De belofte van toen heeft hij inmiddels ingelost.

Onder vuur

De Poelifinario, vernoemd naar een fictieve vogelsoort uit de koker van Toon Hermans, heeft in zijn korte geschiedenis een aantal keer onder vuur gelegen. Sinds 2011 hebben vier cabaretiers de nominatie al dan niet op voorhand geweigerd: Diederik van Vleuten (na de uitreiking in 2011), Ronald Goedemondt (na de uitreiking in 2013), Daniël Arends en Micha Wertheim (beiden in 2016).

Bij Van Vleuten maakte de jury een grap in de nominatietekst, die verkeerd viel. Goedemondt kon de prijs op zijn buik schrijven omdat een jurylid had gedreigd met opstappen als hij zou winnen. Mede naar aanleiding daarvan weigerde Wertheim in 2016 zijn nominatie, omdat hij de jury niet zorgvuldig vond. Kort daarop wilde ook de genomineerde Arends niet meer meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl