Jean-Claude Arnault en zijn vrouw Katarina Frostenson AFP

Jean-Claude Arnault moet twee jaar de gevangenis in voor een zaak die tot veel ophef leidde binnen de Zweedse Academie, die de Nobelprijs voor Literatuur toekent. Volgens de rechter heeft hij een vrouw verkracht. Er was drie jaar tegen hem geëist.

Het slachtoffer is twee keer verkracht door Arnault; in oktober en december 2011. Wie de vrouw is, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat meer vrouwen Arnault beschuldigen van seksueel misbruik.

Volgens Zweedse media is ook kroonprinses Victoria door hem aangerand, maar Arnault spreekt alle beschuldigingen tegen.

Belangrijk

Arnault is een belangrijke man binnen de culturele sector in Zweden. Hij is getrouwd met een van de leden van de Zweedse Academie, de dichteres Katarina Frostenson. Die raakte zelf ook in opspraak: ze zou geld hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en ze zou namen hebben gelekt van schrijvers die kans maakten op de Nobelprijs.

Verscheidene leden van de Zweedse Academie stapten op omdat ze niet geassocieerd wilden worden met Arnault en Frostenson. De leden konden niet zomaar worden vervangen, omdat ze voor het leven werden benoemd. Nu zijn de statuten aangepast om vervanging mogelijk te maken.

Naar aanleiding van het schandaal werd besloten dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur uit te reiken.

De veroordeling van Arnault komt op de dag dat wordt bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor Geneeskunde krijgt.

STER reclame