Wereldtitel is Valverde gegund: 'Mooiste winnaar die je kan bedenken'

time icon
EPA

Tom Dumoulin kwam zondag net wat kracht tekort voor de wereldtitel op de weg, maar het chagrijn daarover in het Nederlandse kamp viel mee. Dat had alles te maken met de winnaar; bijna iedereen gunde Alejandro Valverde zijn succes.

"Het is echt een groot kampioen", zei Thorwald Veneberg over de 38-jarige Spanjaard. "Dat hij dit na al die jaren nog kan presteren. Ik denk dat we zo'n beetje even oud zijn, ik vind het echt fantastisch", aldus de 40-jarige bondscoach van Oranje.

En Bauke Mollema: "Hij is de mooiste winnaar die het wielrennen kan bedenken. Na zo'n lange carrière. Bijna alles gewonnen, al zes keer het WK-podium gehaald en in een van zijn laatste jaren pakt hij toch nog de wereldkampioentrui. Dat is hem zeker gegund."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldtitel is Valverde gegund: 'Mooiste winnaar die je kan bedenken'

Alleen Tom Dumoulin toonde zich tegenover het AD niet heel blij met Valverde als winnaar. Niet zozeer omdat hij in de eindsprint zijn meerdere moest erkennen in de Spanjaard, maar wel omdat aan de nieuwe wereldkampioen het etiket van dopingzondaar kleeft.

Vanwege betrokkenheid bij Operación Puerto, het dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, werd Valverde in 2010 voor twee jaar geschorst. Zonder die geschiedenis op te rakelen, liet Dumoulin de nodige scepsis in zijn stem doorklinken. "Ik ben kritisch, maar heb geen zin in zure krantenkoppen na een mooi WK."

Pim Bijl
@pimbijl
Dumoulin is niet van plan in te gaan op vragen over of Alejandro Valverde wel of geen mooie winnaar is van WK. ,,Ik ben kritisch, maar heb geen zin in zure krantenkoppen na mooi WK."
8 maanden geleden

Voor de 24-jarige Antwan Tolhoek, nog een relatief groentje in het peloton, is Valverde een icoon. "De sterkste heeft gewonnen. Hij is een renner waar je tegenop kijkt. Een ware wereldkampioen."

Enthousiasme op Twitter

Ook op Twitter oogstte Valverde met zijn overwinning veel enthousiasme en waarderende woorden, getuige berichten van Johan Bruyneel, Dylan Groenewegen, Alberto Contador en David Millar.

Dylan Groenewegen
@GroenewegenD
Eerlijk is eerlijk Valverde is een echte wereldkampioen! 🙌
8 maanden geleden
Alberto Contador
@albertocontador
No hay un ciclista que se merezca ganar un Mundial más que tú!!!🥇Enhorabuena @alejanvalverde !!! #WorldChampion
8 maanden geleden
Johan Bruyneel
@JohanBruyneel
Valverde! FENÓMENO!!! 👏🏻👏🏻👏🏻
8 maanden geleden
David Millar
@millarmind
I AM COOL WITH @alejanvalverde BEING THE @UCI_cycling WORLD CHAMPION 🇪🇸🌈🌎🙌🏻
8 maanden geleden

STER Reclame