NOS Wielrennen

Valverde is 38 en heeft 'm, Dumoulin buigt in eindsprint

In de herfst van zijn carrière heeft Alejandro Valverde eindelijk de wereldtitel op de weg veroverd. Op het loodzware parcours rond Innsbruck bleek de Spanjaard, die met zijn 38 jaar tot de veteranen van het peloton behoort, zowel slim, alert als ijzersterk.

Tom Dumoulin moest in de eindsprint het hoofd buigen. De Nederlander was in de slotfase van de 258 kilometer lange koers - met negen zware beklimmingen - naar de koplopers toe gereden, maar kon ze niet voorbij. De Fransman Romain Bardet werd tweede en de Canadees Michael Woods derde.

Eindelijk goud voor Valverde

De erelijst van Valverde was al imposant, maar wat nog ontbrak was de wereldtitel. Hij was er wel al zes keer dichtbij, met twee keer zilver en vier keer brons.

Met zijn 38 jaar en 158 dagen is Valverde de oudste wereldkampioen op de weg na Joop Zoetemelk in 1985. De Nederlander was destijds 38 jaar en 272 dagen.

Valverde krijgt medaille van Sagan

Valverde neemt de troon over van Peter Sagan, die de titel sinds 2015 in handen had. De Slowaak was vandaag kansloos, maar toonde zich wel een groot sportman door zijn opvolger de medaille om te hangen.

Sagan eert Valverde en hangt het goud om zijn nek

Ruim voor de finale waren al een aantal favorieten afgehaakt. Naast Sagan waren dat Michal Kwiatkowski (de winnaar in 2014), Vueltawinnaar Simon Yates, Vincenzo Nibali, Daniel Martin en ook Wout Poels.

De finale barstte los met een demarrage van Michael Valgren op 20 kilometer van de finish. Hij werd tijdens de 2,8 kilometer lange slotklim, met stukken tot 28% en daarom wel De Hel genoemd, achterhaald door Valverde, Bardet, Woods en Moscon.

Dumoulin kan Valverde niet verrassen

Dumoulin zat op dertig seconden, passeerde Moscon nog voor de top en reed in de afdaling knap het gat met het trio op kop dicht. Hij wilde daarna demarreren, maar de rappe Valverde had het in de smiezen en begon daarna van kop af aan met succes de sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl