NOS NieuwsAangepast

Opmars troepen Kadhafi bij Misrata

In Libië zijn troepen van kolonel Kadhafi bezig aan een opmars. Op verschillende plekken in het land wordt gevochten met opstandelingen. De troepen van Kadhafi zouden tot net buiten de stad Misrata zijn genaderd. Het is de derde stad van het land op bijna 200 kilometer ten oosten van Tripoli.

Ruim dertig militairen zijn overgelopen naar de opstandelingen in de stad, onder wie een generaal. Ze hebben tegen de opstandelingen gezegd geen onschuldige burgers te willen doden. Er zouden meer militairen geprobeerd hebben om over te lopen, maar die zouden zijn gedood door de troepen van Kadhafi. Die berichten konden niet worden bevestigd.

Bombardement

De opstandelingen lijken de afgelopen dagen terrein te verliezen. Onder meer de oliehaven Ras Lanuf is door het leger heroverd. Volgens de laatste berichten van de Libische staatstelevisie zou ook het nabij gelegen stadje Brega weer in handen van het leger zijn. Libische vliegtuigen zouden bombardementen op de stad hebben uitgevoerd. Dat meldt persbureau Reuters meldt op basis van ooggetuigen.

Zo verplaatst de gevechtslinie zich steeds verder naar het oosten, in de richting van Benghazi, een van de steden waar de opstand tegen Kadhafi bijna een maand geleden begon. Intussen wordt de roep om een vliegverbod steeds sterker. De Arabische Liga sprak gisteren steun uit voor het instellen van een vliegverbod boven Libië en heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om zo'n verbod af te kondigen.

Benghazi

In Benghazi is NOS-redacteur en Midden-Oostendeskundige Mustapha Oukbih. "Ik hoor hier ook het nieuws dat Brega wordt gebombardeerd. Het is al de hele dag aan de gang. Hier in Benghazi is het op dit moment rustig. Wel merk ik dat mensen bang zijn, na de aanval op een filmploeg van Al-Jazeera gisteren. Ze werden aan de rand van de stad onder vuur genomen. De cameraman heeft het niet overleefd. Wie er heeft geschoten is niet duidelijk, maar de mensen hier zijn bang dat het speciale troepen van Kadhafi zijn die alles in de gaten houden en mensen gericht aanvallen. Of dat waar is, is niet te zeggen, maar de aanval heeft veel indruk gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl