Verdriet bij een familielid van één van de slachtoffers Reuters

Bij protesten langs de grens tussen Gaza en Israël zijn gisteren aan Palestijnse kant zeven doden gevallen. Twee van de slachtoffers zijn jongens van 12 en 14 jaar, meldt het Palestijnse ministerie voor Volksgezondheid. Tientallen betogers raakten gewond.

Daarmee is het protest van gisteren één van de dodelijkste van de afgelopen maanden. Het Israëlische leger zegt dat het gedwongen was het vuur op de Palestijnse betogers te openen omdat de menigte door de afrastering langs de grens dreigde te breken. Ook gooiden de demonstranten met stenen en explosieven, aldus het leger.

Volgens Palestijnse bronnen zijn zeker 140 Palestijnen gedood sinds de wekelijkse protesten langs de grens op 30 maart begonnen. De betogers eisen dat de Palestijnse vluchtelingen die voorheen in Israël woonden en hun nazaten daarheen mogen terugkeren. Eerst ging het om wekelijkse protesten, de laatste tijd verzamelt zich bijna dagelijks een groep mensen bij het grenshek.

Tekorten

Als gevolg van de blokkade, waarbij Israël en de Palestijnse Autoriteit de toevoer van goederen naar Gaza beperken, zijn er tekorten in het gebied. Ook stijgt de werkloosheid onder de Gazanen. Recente pogingen van de VN en Egypte om de spanningen rondom Gaza te verminderen zijn op niets uitgelopen.

Hamas heeft gezworen te blijven protesteren tot de blokkades zijn opgeheven. Volgens Israël gebruikt Hamas de protesten voor pogingen om de grensafzetting te doorbreken en burgers en soldaten aan te vallen.

Hoe ontstond het conflict rond de grenzen van Israël? En komt er een oplossing? NPO Focus legt het uit in deze special.

STER reclame