Dirk Beyer

Een jeugdleider van de scouting in Goes wordt verdacht van het brandmerken van drie kinderen. De 23-jarige Mark B. zou vorig jaar zomer tijdens een kamp in België een brandijzer tegen de rug van de kinderen hebben gedrukt, bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws.

B. moest vandaag voor de rechter verschijnen. Het OM verdenkt hem van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade. Tegen B. werd zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, geëist.

Littekens

B. zou het brandijzer naar het kamp in het dorp Sint-Joris-Weert hebben meegenomen met het idee de kinderen te brandmerken. Volgens het OM ging het om een ontgroeningsritueel, waarbij de kinderen eerste- en tweedegraads brandwonden opliepen. De littekens zijn nog altijd te zien.

Tegen Omroep Zeeland zegt de advocaat van de verdachte dat er geen sprake was van opzet. Volgens de advocaat wist zijn cliënt niet dat het brandijzer warm was en spreekt van een "ontzettend stomme fout".

De slachtoffers zijn twee jongens en een meisje tussen de 12 en 14 jaar. Zij kregen de letters "F" en "N" in hun rug gedrukt, de afkorting van scoutinggroep Frans Naerebout uit Goes. Daarna werden ze niet direct naar het ziekenhuis gebracht.

"Wij vinden het verschrikkelijk dat dit is gebeurd", zegt een woordvoerder van Scouting Nederland. "Toen de melding over B. binnenkwam, is hij direct op non-actief gesteld." B. wordt geroyeerd als het tot een veroordeling komt.

STER reclame