De Paddepoelsterbrug wordt uit het kanaal getild
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Van Starkenborghkanaal weer geopend voor scheepvaart

Schepen kunnen weer door het Van Starkenborghkanaal. De vaarweg was sinds 10.00 uur vanochtend dicht omdat Rijkswaterstaat de Paddepoelsterbrug uit het water moesten takelen. Die raakte gisteren beschadigd.

Omdat het bergen zonder problemen verliep, kon de scheepvaart aan het begin van de middag weer gebruikmaken van het kanaal. Rijkswaterstaat meldde rond 13.00 uur dat de vaarweg weer was geopend.

Hoe lang het nog duurt voordat de brug weer hersteld is, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat moet deze eerst inspecteren, schrijft RTV Noord.

Gistermiddag ramde een binnenvaartschip de brug, die daardoor beschadigd raakte. Het brugdek hing scheef en blokkeerde het kanaal. Schepen konden er niet langs. De hele avond is er gewerkt om de vaarroute weer open te krijgen. Dat lukte rond middernacht, maar de brug lag nog wel in het water.

De Paddepoelsterbrug kort na de aanvaring

Vanochtend hebben duikers een eerste inspectie gedaan. "Een punt van de brug ligt op of in de bodem. Gelukkig zitten de hijsogen boven de bodem, dat is een meevaller", vertelde Lieuwe Klabbers van Rijkswaterstaat.

Tijdens een tweede duik hebben medewerkers van Rijkswaterstaat voorbereidingen getroffen voor het takelwerk. Er werden onder meer bouten weggebrand. Er is een bok klaargezet, die de brug moet afvoeren.

Advertentie via Ster.nl