Vier Nederlandse speurhonden en hun begeleiders vertrekken maandag naar Japan. Ze gaan zoeken naar overlevenden.

Het initiatief gaat niet uit van de overheid, maar van de particuliere organisatie Signi Zoekhonden. De stichting richt zich in Nederland op het zoeken naar vermiste personen, maar biedt ook regelmatig hulp in het buitenland als er een ramp is gebeurd.

Goede hoop

Esther van Neerbos van het speurteam verwacht in Japan "één grote vuilnisbelt" aan te treffen. "Het water heeft alles meegenomen en verspreid over het land. Daartussen proberen we toch nog mensen te vinden."

Ze heeft goede hoop dat dat lukt, omdat de huizen in Japan aan strenge eisen voldoen vanwege de grote kans op aardbevingen in het gebied. "Je treft dan toch mensen aan in ruimtes die intact zijn gebleven."

De organisatie heeft onder meer ook hulp geboden na de tsunami in Sri Lanka en Thailand (2004), de aardbeving in Pakistan (2005), de orkaan Katrina in de VS (2005) en de aardbeving in China (2008). Begin vorig jaar was Signi actief in Haïti, waar een aardbeving aan ruim 220.000 mensen het leven kostte.

Van Neerbos denkt wel dat ze in Japan heel wat anders zullen aantreffen dan in Haïti. "Een tsunami heeft een veel grotere verwoestende werking. Het sleurt alles mee."

Maar dat heeft volgens haar ook een voordeel. "Alles is nat en vochtig. Onze honden zijn in Nederland gewend te zoeken naar mensen die zijn verdronken. Ze zullen in deze situatie dus goed kunnen presteren."

Overleden mensen

De Mechelse herders Finder, Scanner, Kazan en Rifka speuren vanaf maandag tien dagen tussen het puin. In welk gebied is nog niet bekend. De organisatie hoort bij aankomst in Japan waar ze het hardst nodig zijn.

Het mooiste is natuurlijk als er overlevenden worden gevonden, maar volgens de stichting is het vinden van overleden mensen ook belangrijk, zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen.

STER reclame