Het Tikibad in Duinrell ANP

Enkele ernstige ongelukken met een glijbaan in Duinrell waren het gevolg van technische mankementen, niet van fouten door bezoekers. Dat meldt het AD, dat interne documenten in handen heeft. Een van zwemmers die gewond raakten, eist nu een schadevergoeding.

In waterglijbaan X-Stream valt een zwemmer op 7 meter hoogte door een valluik met een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur naar beneden. Na een druk op een knop valt de bodem onder de voeten van de zwemmer weg.

In het eerste halfjaar na de opening van de attractie in 2010 raakten zeker vijf mensen gewond, onder wie twee kinderen. Duinrell gaf aan dat er "in principe niets kan gebeuren, als je je aan de regels houdt".

Zo ziet de X-Stream eruit:

In een rapport uit 2010 schreef een inspecteur: "Duinrell geeft aan dat de baan na plaatsing veel mankementen kende, voornamelijk in de elektra." De inspecteur refereerde onder meer aan een ongeluk in juli dat jaar, waarbij een zwemmer hoofdletsel opliep omdat het valluik te laat open ging. Ook nadat veiligheidsmaatregelen waren genomen, raakten mensen gewond. Tegenover het AD wil het attractiepark niet kwijt om hoeveel incidenten het in totaal gaat.

Het laatste incident was begin dit jaar, toen een 18-jarige Belg een hersenschudding en whiplash opliep. Ook dit ongeluk was het gevolg van een technisch mankement, blijkt volgens het AD uit een e-mail van de inspectie. Sensoren van de X-Stream werden vermoedelijk ontregeld door een waterdruppel en een "lichaamsdeel of kledingstuk van een toeschouwer".

Duinrell wijt het ongeluk aan een "technisch defect in combinatie met foutief gebruik door een andere gast". In april werd de waterglijbaan weer geopend, na weken dicht te zijn geweest. Duinrell laat in een reactie weten dat de glijbaan met instemming van de NVWA en keuringsinstantie TUV weer in gebruik is genomen.

STER reclame