Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking)
NOS NieuwsAangepast

100 miljoen euro voor onderwijs, Rihanna krijgt haar zin

Minister Kaag investeert de komende vijf jaar jaarlijks 20 miljoen euro in de verbetering van onderwijs in ontwikkelingslanden. Dat heeft ze bij de Verenigde Naties in New York aangekondigd. "Onderwijs is een van de prioriteiten van mijn beleid. Het biedt vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen."

Nederland richt zich vooral op kwetsbare groepen zoals vluchtelingen en ontheemden in hun eigen land. Het geld gaat naar het Global Partnership for Education (GPE).

In totaal gaat het om 100 miljoen euro. Dat bedrag komt aardig overeen met de 100 miljoen dollar die zangeres Rihanna een maand geleden vroeg van de Nederlandse regering. Rihanna is ambassadeur van GPE. Het bedrag is zelfs iets hoger dan zij vroeg, 100 miljoen euro is ruim 117 miljoen dollar.

Minister Kaag antwoordde een maand geleden dat Nederland zou gaan investeren in onderwijs en dat de exacte plannen binnenkort bekend zouden worden gemaakt in New York.

Een woordvoerder van de minister benadrukt dat de minister zich niet heeft laten leiden door het verzoek van Rihanna. De toekenning van de 100 miljoen euro aan de Global Partnership for Education is "een eigenstandig besluit van de minister".

Zelf beslissen

Kaag geeft ook 15 miljoen euro aan een organisatie die zich inzet om de toegang tot goed onderwijs voor kinderen en jongeren in crisisgebieden te verbeteren.

Daarnaast gaat er bijna 60 miljoen euro naar het verbeteren van de gezondheidszorg voor vrouwen. Minister Kaag: "Het is essentieel voor meisjes dat ze zelf kunnen beslissen of en wanneer ze kinderen krijgen, en hoeveel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl