Klimaatplannen te vaag voor doorrekening
Rob Koster
Economieverslaggever
Rob Koster
Economieverslaggever
De plannen voor een Klimaatakkoord zijn nog te vaag om door te rekenen. In de zomer waarin de tuinen verdorden en landbouwgewassen verschrompelden vanwege de hitte, probeerden medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van de voorstellen door te rekenen, maar dat bleek bij veel plannen nog niet mogelijk.
PBL en CPB komen daarom vrijdag met een 'analyse', in plaats van de eerder aangekondigde doorrekening. "PBL heeft geanalyseerd wat de effecten zijn van de voorstellen en waar mogelijk een inschatting gemaakt van de kosten", zo staat in de uitnodiging voor de presentatie aanstaande vrijdag.
Voor het akkoord is aan zes 'klimaattafels' onderhandeld. Dit is de ingewikkelde puzzel van het klimaatakkoord:
Voor het einde van het jaar moet duidelijk worden hoe de komende twaalf jaar huizen energiezuiniger moeten worden. Ook moet Nederland in die periode over op elektrische auto's en moet de industrie zo veel mogelijk af van fossiele brandstoffen.
Maar het zogenoemde Voorstel voor hoofdlijnen van een Klimaatakkoord dat op 10 juli werd gepresenteerd, is op veel punten dus nog te vaag. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe elektrisch rijden gestimuleerd moet worden en hoe de industrie van kolen, olie en gas over moet op schone elektriciteit.
Halvering CO2 uitstoot wel haalbaar
Er is ook goed nieuws. Als alle plannen beter uitgewerkt worden, is het volgens de rekenmeesters van het kabinet in theorie wel mogelijk om de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd te hebben. De coalitiepartijen hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent gedaald moet zijn ten opzichte van 1990.
Het kabinet streeft ernaar om in Europees verband afspraken te maken om de doelstelling te verzwaren naar 55 procent.
Kabinet aan zet
De analyse van de planbureaus maakt duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden over wijzigingen in de belasting op bijvoorbeeld energie en auto's. Ook steun aan de industrie moet worden bekeken.
Al die zaken bleken buitengewoon gevoelig tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waar met name CDA-leider Buma zijn zorgen uitte over een dreigende revolte tegen kostbare klimaatmaatregelen onder de bevolking. Het is achter de schermen binnen de coalitie een ingewikkelde discussie. Nog niet zeker is daarom of het kabinet komende vrijdag al met een reactie op de analyse komt.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer moeten de contouren duidelijk worden voor de afronding van het Klimaatakkoord, eind dit jaar. Om ervoor te zorgen dat die onderhandelingen niet eindeloos duren, gaat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat na het Kamerdebat meer zelf mee-onderhandelen.