Het gebouw van t Waeske uit Guttecoven
NOS NieuwsAangepast

Geldboete voor jongerenvereniging na dood dronken tiener

Jongerenvereniging 't Waeske uit Guttecoven moet 7500 euro boete betalen vanwege de dood van een 15-jarige jongen uit Sittard-Geleen. Volgens de rechtbank is de jongerenvereniging verantwoordelijk voor zijn dood.

De jongen bezocht twee jaar geleden met Halloween de jongerenvereniging, waar hij verschillende halve liters bier en wat shotjes dronk. Op weg naar huis was hij zo gedesoriënteerd dat hij op de A2 terechtkwam, daar werd aangereden en overleed. "Dat dit zou kunnen gebeuren is iets waarmee de jongerenvereniging rekening had moeten houden. Het was voorzienbaar en is toerekenbaar", aldus de rechter.

"De vereniging is ernstig tekortgeschoten in de zorg en aandacht die ze verschuldigd is aan de doorgaans jonge doelgroep", zei de rechter. "En niemand van het bestuur heeft zich erom bekommerd of hij veilig thuis zou komen."

Volgens de rechter heeft niemand verhinderd of bemoeilijkt dat hij alcohol dronk:

'Niemand heeft zich er om bekommerd dat Max veilig thuis zou komen'

Volgens de rechter ging het ook niet om een incident. 't Waeske zou in de omgeving onder jongeren bekend staan als de plek waar je zonder problemen veel alcohol kon krijgen.

De rechtbank legde 't Waeske ook een voorwaardelijke boete van 7500 euro op met een proeftijd van drie jaar, waarin de jongerenvereniging niet meer in de fout mag gaan. Voor overtreding van de Drank- en Horecawet krijgt de vereniging nog eens een voorwaardelijke boete van 1000 euro. Wordt deze wet de komende drie jaar overtreden, dan moet 't Waeske zes maanden dicht.

De moeder van Max is opgelucht na de uitspraak van de rechter:

'Dit is het bewijs dat mijn kind voor niets gestorven is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl