De Zweedse premier Stefan Löfven
NOS NieuwsAangepast

Zweedse premier weggestemd door parlement, rechts nu aan zet

De Zweedse premier Stefan Löfven heeft het vertrouwen van het parlement verloren. Een meerderheid stemde hem vanmorgen weg, wat betekent dat hij moet aftreden.

"Dit is eigenlijk stap één in de regeringsformatie", zegt correspondent Rolien Créton. "Löfven had willen aanblijven als premier. Zijn partij heeft bij de verkiezingen begin september weliswaar verlies geleden, maar het is nog steeds de grootste partij."

De vier rechtse partijen die de Alliantie vormen, hebben Löfven vanmorgen met de steun van de anti-immigratiepartij Zweden Democraten (SD) weggestemd. "Daarmee verliezen de sociaal-democraten het initiatief om een regering te vormen", zegt Créton.

Het is nu aan de voorzitter van het parlement om een nieuwe premierskandidaat aan te wijzen, die de onderhandelingen zal gaan voeren. Waarschijnlijk wordt dat de partijleider van de conservatieve partij, die de tweede partij van het land is.

"De vier partijen van het rechtse blok zullen nu gaan onderhandelen over een nieuwe regering", zegt Créton. "Dat kan lang gaan duren omdat de Alliantie het liefst niet wil samenwerken met de SD."

Créton verwacht niet dat die anti-immigratiepartij meteen directe regeringsmacht zal krijgen. "Zweden is daar gewoon niet klaar voor. Tot nu toe hebben de andere partijen vastgehouden aan een cordon sanitaire, ze hebben de SD gewoon geboycot."

"Ik kan me wel voorstellen dat de rechtse partijen de mogelijkheid openhouden voor een minderheidscoalitie met gedoogsteun van de anti-immigratiepartij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl