Een archeoloog toont een houten stut van een Romeinse weg
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Stuk Romeinse weg van 1900 jaar oud gevonden bij Katwijk

Bij archeologische opgravingen langs de N206 in Katwijk is 125 meter Romeinse weg gevonden. De bijbehorende nederzetting heeft een grachtensysteem en een grafveld.

Zuid-Holland noemt een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn, een absolute topvondst. De vondsten vertellen meer over de bewoning van dit deel van de provincie 2000 jaar geleden. En over de noordelijke grensweg van het Romeinse rijk, de limes.

Romeins bouwmateriaal met pleisterwerk en schildering

Dat de Romeinse weg nog zo gaaf is, noemt de provincie een grote verrassing. De bermgreppels en de verticale houten palen - die dienden om de weg niet te laten verzakken - zijn na 1900 jaar nog aanwezig. Sommige van de eikenhouten palen zijn manshoog.

Ook de lengte van de weg (125 meter) is bijzonder. De weg dateert vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus. In de grachten naast de Romeinse weg liggen grote hoeveelheden aardewerk, fragmenten van leren schoeisel, munten, houten voorwerpen, schrijft Omroep West.

Het archeologisch onderzoek langs de N206 duurt nog enkele weken. In 2019 worden alle resultaten van het onderzoek gepubliceerd. De RijnlandRoute is een nieuwe weg van Katwijk naar de A4 bij Leiden.

Advertentie via Ster.nl