Duikers bij het Portugese scheepswrak Reuters

De vondst van de eeuw wordt het genoemd, een 400 jaar oud scheepswrak dat begin deze maand werd gevonden voor de kust van Portugal. Het Portugese schip, dat volgeladen lag met Indiase kruiden, is waarschijnlijk gezonken toen het vanuit India op weg was naar Lissabon. "Dit is als het gaat om historisch erfgoed de vondst van het decennium", zegt directeur van het project Jorge Freire. "En voor Portugal is dit de belangrijkste vondst ooit."

Rondom het schip, dat op een diepte van 12 meter ligt, werden verscheidene kruiden, negen bronzen kanonnen, Chinees keramiek en schelpen die in die tijd werden gebruikt om te ruilen tegen slaven, gevonden.

Het scheepswrak en de gevonden objecten zijn zeer goed bewaard gebleven, zegt Freire:

Duikers filmen eeuwenoud scheepswrak Portugal

Het schip is waarschijnlijk tussen 1575 en 1625 ten onder gegaan. Dat is in de periode dat de handel tussen Portugal en India op zijn hoogtepunt was.

Het wrak werd gevonden in de buurt van Cascais, een kustplaats in de buurt van Lissabon. De baai rondom deze plek staat bekend om de vondsten van scheepswrakken, zegt minister van Cultuur Luis Mendes. "Deze vondst bevestigt dat maar weer eens." In 1994 werd hier een ander Portugees schip gevonden.

STER reclame