NOS Nieuws

Maxz leert gratis programmeren: 'Ik paste niet op een reguliere school'

Het is gratis, je hebt geen middelbareschooldiploma nodig en er zijn geen leraren. Codam, een nieuwe opleiding tot computerprogrammeur in Amsterdam, wil jongeren die zich niet thuis voelen in het reguliere onderwijssysteem een kans geven. Vandaag start de eerste lichting studenten.

De opleiding is een initiatief van de Frans-Nederlandse topvrouw van TomTom, Corinne Vigreux. De eerste vijf jaar wordt de opleiding betaald vanuit een door haar opgerichte stichting die zich inzet voor kansarme jongeren. Op termijn zouden bedrijven die de opgeleide programmeurs in dienst nemen de financiering over moeten nemen.

Hieronder vertellen studenten en begeleiders over de opleiding:

'Als dit er niet zou zijn, zou ik niet aan een opleiding komen'

Codam is gebaseerd op de Franse school Ecole 42. Iedereen tussen de 18 en 30 jaar oud kan zich aanmelden. De school is 24 uur per dag open en de studenten werken in groepjes aan programmeeropdrachten. Het idee is dat ze van elkaar leren. Als ze er niet uitkomen kunnen ze iemand die al verder in het programma zit om hulp vragen.

Aan het einde van de opleiding krijgen de studenten geen diploma. Wel hebben ze een portfolio met werk opgebouwd. In Frankrijk hebben alle studenten daarmee werk kunnen vinden, vaak bij grote bedrijven als Facebook en Peugeot-Citroen.

Schreeuwend tekort

Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging ICT Nederland, is enthousiast over deze nieuwe opleiding. "Er is een schreeuwend tekort aan goede mensen, dus laat maar komen."

Dat de studenten geen officieel diploma krijgen, ziet ze niet als een probleem. "Het gaat om de kwaliteit van iemands vaardigheden en niet per se om een diploma", legt ze uit. "Daarbij geeft deze opleiding mensen zonder middelbareschooldiploma ook een kans. En ze werven actief vrouwen. Dat is heel belangrijk voor de diversiteit binnen de ict. Dat vinden bedrijven ook heel belangrijk"

Maxz

De 21-jarige Maxz is een van de studenten die vandaag is begonnen. "Ik paste gewoon niet op een reguliere school", vertelt ze. "Ik kan wel goed leren, maar ben gewoon snel afgeleid. Ik begon op het gymnasium maar eindigde met een mavodiploma."

In plaats van zich te richten op haar schoolwerk, zat ze op haar laptop te oefenen met het bouwen van websites. "Ik heb dat mezelf aangeleerd en werk nu als zzp'er. Maar ik miste toch een opleiding op mijn cv."

Maxz begint wel met de nodige zenuwen aan Codam. "Ik zie het toch als een echte school en ik heb het nog nooit kunnen redden op school. Ik hoop dat ik hier eindelijk een omgeving vind die bij me past."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl