NOS Nieuws

Frans 'bandenrif' ontmanteld, duizenden autobanden uit zee gevist

In het zuidoosten van Frankrijk zijn de autoriteiten bezig om duizenden autobanden uit de Middellandse Zee te vissen. Het zijn de resten van een kunstmatig aangelegd rif uit de jaren 80.

Het rif lag op zo'n vijfhonderd meter voor de kust van Cannes en bestond uit zo'n 25.000 autobanden. De gedachte was decennia geleden dat het een mooie opslagplaats zou zijn voor versleten banden en zeedieren in de binnenkant van de banden konden leven, waardoor het een aanwinst zou zijn voor de biodiversiteit.

Jaren later bleek het tegendeel. Het rubber heeft het water juist zwaar verontreinigd. Bij een onderzoek in 2005 werden zware metalen en andere giftige stoffen aangetroffen. Ook bleek dat veel vissoorten het gebied meden.

Afbrokkelende banden

Toch lieten de Franse autoriteiten het gezonken bandenkerkhof lang liggen. Het verval zou niet doorzetten en er was geen sprake van een acuut risico. Maar nieuwe onderzoeken wezen uit dat de stapels banden weleens uiteen zouden kunnen vallen, of het rubber verder zou kunnen vergaan, waardoor het zeeleven nog verder zou worden verstoord.

Drie jaar geleden haalde Frankrijk als proef enkele duizenden banden uit het water om te kijken of dat goed zou gaan en ze niet zouden afbrokkelen. De komende weken volgen er 10.000 en volgend jaar de rest.

De megaoperatie kost meer dan een miljoen euro en wordt onder meer betaald door de Franse overheid en bandenfabrikant Michelin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl