De lege sokkel waar het Peerd van Ome Loeks stond
In samenwerking met
RTV Noord

Verdwijning van Het Peerd van Ome Loeks blijkt stunt

Het mysterie rondom de verdwijning van het Peerd van Ome Loeks is opgelost. Het blijkt een stunt te zijn om aandacht te vragen voor een theatervoorstelling.

Het bekende beeldhouwwerk stond voor het hoofdstation in Groningen, maar werd vannacht weggehaald. De gemeente, de politie en het onderhoudsbedrijf hielden de lippen stijf op elkaar, meldt RTV Noord. Vanmiddag werd het beeld gezien op een dijk in Lauwersoog. Dat blijkt een replica te zijn, het origineel staat gestald bij het bedrijf dat het beeld weghaalde.

De actie om het beeld te verhuizen is een pr-stunt voor de theatervoorstelling De Stormruiter. Dat stuk is onderdeel van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden en gaat over de oorsprong van het Friese paard. Veel promotie heeft die voorstelling overigens niet nodig, want alle 80.000 kaarten zijn verkocht en ook de wachtlijst is vol.

Het originele Peerd van Ome Loeks moet volgende week weer op zijn vertrouwde plaats voor het hoofdstation van Groningen staan.

Zo staat Ome Loeks er straks weer bij

Het Peerd is in 2007 op het stadsbalkon voor het Groningse Hoofdstation geplaatst. Het beeld is in 1959 gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Jan de Baat. Het kunstwerk dankt zijn naam aan een Gronings volkswijsje met de beginregel Peerd van Ome Loeks is dood.

Advertentie via Ster.nl