Fredrik Midtsjø heeft AZ op een 2-1 voorsprong gezet

Rode kaarten en mekkeren op de VAR: AZ wint enerverend duel

Na drie wedstrijden zonder overwinning heeft AZ weer een keer drie punten gepakt. De nummer drie van vorig seizoen won op bezoek bij FC Groningen met 3-1 en stijgt daardoor naar de vijfde plaats.

Er gebeurde genoeg in Groningen. Vooral in de eerste helft. AZ dacht voor rust op 1-0 te komen, maar de videoscheidsrechter (VAR) zei dat de Noor Bjørn Johnsen buitenspel stond toen hij binnen kopte.

Daar wonden de Alkmaarder zich flink over op, want de beelden laten ruimte voor discussie.

Een rake kopbal van Jeffrey Chabot was daarna wel correct, maar even later schoot Oussama Idrissi knap raak namens AZ: 1-1.

Wéér de VAR

Daarna kwam de VAR weer om de hoek kijken. Op diens advies bekeek scheidsrechter Pol van Boekel een overtreding van Deyovaisio Zeefuik van Groningen en die kon met rood vertrekken.

Pol van Boekel wordt ingeschakeld door de VAR
    Jeffrey Chabot heeft Groningen op 1-0 gekopt
    Oussama Idrissi juicht vlak daarna na de 1-1

Maar daarmee was het nog niet gedaan in de eerste helft. Groningen had namelijk met een man minder op 2-1 moeten komen, maar Ritsu Doan miste een strafschop.

Na de rust stuitte AZ steeds op keeper Sergio Padt. Groningen bleef ook strijden en Michael Breij trof de lat.

AZ beslist duel

Uiteindelijk kreeg AZ toch de overhand. Padt had geen kans bij een schot van Fredrik Midtsjo. Ajdin Hrustic kreeg daarna zijn tweede gele kaart en daarmee was Groningen, dat met vijf nederlagen nu laatste staat, geklopt.

Adam Maher, die eerder deze maand terugkeerde in Alkmaar, knalde vlak voor tijd nog knap de 1-3 binnen. Maar na afloop ging het vooral over de duidelijke aanwezigheid van de VAR. John van den Brom, trainer van AZ: "Ik wist soms echt waar hij mee bezig was."