Bij de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde liggen veel bloemen
NOS NieuwsAangepast

Inspectie onderzoekt invloed straling spoorweginstallaties op stints

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt of elektromagnetische straling van spoorweginstallaties invloed heeft op het gedrag van stints. Aanleiding is het ongeluk donderdag met een stint op een spoorwegovergang in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen en een vijfde kind en een volwassene gewond raakten.

Na dit ongeluk berichtte onder meer RTL Nieuws dat een stint van een buitenschoolse opvang in Baarn twee keer stilviel op een spoorwegovergang. Dat is nu reden om de eventuele wisselwerking tussen de elektromagnetische straling en stints te onderzoeken, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Minister Van Nieuwenhuizen schreef vrijdag al in een brief aan de Tweede Kamer dat onder meer de wisselwerking tussen de overweginstallatie en de stint in Oss wordt onderzocht, maar gebruikte de woorden elektromagnetische straling toen niet.

Actie

De inzamelingsactie voor de nabestaanden en de slachtoffers van het ongeluk in Oss heeft inmiddels meer dan 200.000 euro opgeleverd. Initiatiefnemer Nick Nietveld begon de actie vrijdag via de website Doneeractie.nl, met als doel 60.000 euro op te halen.

Binnen een dag werd al meer dan 150.000 euro opgehaald. Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen of aanpassingen in het huis van het meisje en de begeleidster die zwaargewond in het ziekenhuis liggen.

Vanwege het hoge bedrag zal een deel van het geld mogelijk worden besteed aan nazorg voor de betrokkenen, zo zei Nietveld in het NOS Radio 1 Journaal.

Mensen kunnen nog tot en met vrijdag geld doneren voor de actie Slachtoffers treinongeval Oss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl