NOS

De laatste jaren zijn voetbalscholen in Nederland in opkomst. Op zo'n school krijgen kinderen naast hun normale voetbalclub extra training in een kleinere groep. Tussen januari 2013 en juli 2018 is het aantal voetbalscholen in ons land bijna verdrievoudigd, van 58 naar 155. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel.

"De meerwaarde van een voetbalschool is dat kinderen meer persoonlijke aandacht krijgen", zegt Roy de Geus van Voetbalschool Kick in Den Haag. "Bij voetbalverenigingen ben je vooral onderdeel van een grotere groep, en wordt er naar de zaterdag toe getraind."

Hij doelt er daarmee op dat er minder aandacht is voor de individuele techniek en de ontwikkeling van de speler. "Bij een voetbalclub heb je vaak twee selectieteams die goed getraind worden, bij de andere teams is er minder aandacht en worden kinderen getraind door niet-bevoegde mensen." De Geus is hoofdtrainer bij ADO Den Haag onder de 9. Bij zijn voetbalschool is iedereen welkom, "van elke leeftijd en op ieder niveau."

Bekijk hieronder hoe het eraan toegaat op een voetbalschool:

'Ze krijgen hier meer individuele aandacht dan bij de voetbalvereniging'

De KNVB vindt het prima dat er naast de trainingen bij voetbalverenigingen extra geoefend wordt, maar de beste plek vinden ze toch de voetbalvereniging zelf. "Qua opleiding zien wij de voetbalverenigingen nog steeds als ideale plaats voor iedere voetballer om zich te ontwikkelen", klinkt het in een reactie. "Als KNVB ondersteunen we verenigingen ook om ervoor te zorgen dat hun voetbalaanbod zo optimaal mogelijk aansluit op de behoefte van hun leden."

Kinderen kiezen volgens De Geus om verschillende reden voor een voetbalschool als aanvulling op hun voetbalclub. "Sommigen hebben talent en willen extra bijscholing. Anderen willen gewoon wat beter worden. Ouders vinden vaak ook dat de kinderen dit als extraatje nodig hebben, omdat ze veel meer stil zitten tegenwoordig."

STER reclame