PSV-trainer Mark van Bommel ANP

'Van Bommel wacht grote toekomst als trainer'

time icon

Het oogde niet alleen als een boude uitspraak, zo werd er ook op gereageerd, herinnert Willem Vissers zich. De sportjournalist van de Volkskrant had het begin september gewaagd een column te laten afdrukken met de kop 'Mark van Bommel wordt de beste Nederlandse trainer sinds Van Gaal'. Hij oogstte weinig bijval.

"De commentaren varieerden van 'je bent gek' tot een enkele 'je kunt weleens gelijk hebben'. Maar de meerderheid vond dat ik te snel oordeelde", vertelt Vissers, die een niet onbelangrijke nuance wenst aan te brengen. "Het stond inderdaad zo boven mijn column. Maar in de eerste zin staat 'denk ik'. Maar dat ziet niemand."

Dat neemt niet weg dat de 54-jarige Limburger wel degelijk een grote toekomst als trainer weggelegd ziet voor zijn provinciegenoot, die als opvolger van de vertrokken Phillip Cocu bij PSV in ieder geval voortvarend is begonnen met vijf competitiezeges op rij. Vanmiddag wacht de topper tegen achtervolger Ajax.

De wedstrijd PSV-Ajax is zondag vanaf 16.45 uur te volgen via het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app, maar ook op NPO Radio 1. Om 19.00 uur is er op NPO 1 een uitgebreide samenvatting te zien. In de middag, vanaf ongeveer 15.30 uur, blikt Joep Schreuder op NPO 1 en NOS.nl uitgebreid vooruit vanuit het Philips Stadion.

"Ik vind hem wel een beetje een type zoals Louis van Gaal vroeger was", trekt Vissers de ingeslagen lijn meteen door. "Als voetballer heel duidelijk aanwezig in het veld, een middenvelder met een goed overzicht en zich heel erg bemoeiend met het spel van zijn team. Hij is eigenlijk altijd al een trainer geweest."

Simpel en begrijpelijk

De voetbalverslaggever dicht Van Bommel diverse kwaliteiten toe die hem als coach zeer van pas zullen komen. Zo noemt hij hem verbaal goed, in ieder geval richting de pers. "Hij vertelt op een simpele en begrijpelijke manier wat er speelt en wat er mis is. Hij kijkt ook kritisch naar zijn eigen ploeg, zonder individuele spelers direct af te vallen."

Willem Vissers te gast bij het Sportforum op NPO Radio 1 NOS

"We zijn er natuurlijk niet bij in de kleedkamer, maar ik neem aan dat hij daar ook goed kan verwoorden wat hij in zijn hoofd heeft. Ik hoor trainers op persconferenties weleens dingen zeggen waar geen touw aan vast te knopen is. Dan vrees ik ook voor de communicatie met de spelers."

Wedstrijdgericht

Maar het blijft niet bij heldere volzinnen. "Hij traint ook heel hard, heb ik begrepen. Lang en erg wedstrijdgericht. Met een brede staf met zeer gespecialiseerde mensen. Hij is ook erg bezig met details. Ontbijten op de club, lunchen op de club, slaapvertrekken creëren zodat spelers tussen twee trainingen kunnen rusten, psychologische begeleiding. Hij is een moderne trainer die openstaat voor vernieuwingen."

Vissers prijst Van Bommels moed om jongeren een kans te geven. "Spelers die vorig seizoen in de kampioensploeg best een aardige rol speelden, zoals Bart Ramselaar, heeft hij gewoon buiten het elftal gelaten. Een jongen als Steven Bergwijn was vorig seizoen ook al een belangrijke speler, maar hij heeft nu ook Donyell Malen en Dante Rigo laten spelen."

Donyell Malen scoort in de Champions League-voorronde tegen Bate Borisov Pro Shots

"Ik vond het trouwens psychologisch slim dat hij tegen Barcelona nieuweling Érick Gutiérrez niet in de basis opnam. Die jongen is beter dan een aantal die er nu stonden, maar Van Bommel dacht: we zijn met deze ploeg al een paar maanden bezig en dan kun je een speler voor wie deze uitwedstrijd het hoogtepunt van hun carrière is, er niet ineens uit laten. Dat zou een mentaal tikje geven. Ik denk dat hij dat bewust heeft gedaan."

Schoonvader

Gecharmeerd is Vissers van Van Bommels streven om ook bij een comfortabele voorsprong op volle kracht door te gaan. "Cocu liet zijn ploeg bij een 2-0 ruststand vaak inzakken en op de counter spelen. Er gebeurde dan weinig meer. Je kon als toeschouwer net zo goed al naar huis gaan. Van Bommel wil druk blijven zetten en met agressie spelen. Ook tegen Barcelona probeerde hij met PSV het eigen systeem te spelen. En dat ging redelijk. Alleen hebben zij Messi..."

PSV-trainer Mark van Bommel in overleg met 'leermeester' Bert van Marwijk Pro Shots

Een ander pluspunt is de nabijheid van Bert van Marwijk, niet alleen zijn schoonvader maar ook oud-bondscoach en een internationaal gelouterd trainer. "Een heel goede leermeester natuurlijk, een van de beste trainers die Nederland heeft gehad. Al was hij naar buiten toe altijd wel wat stug en wantrouwend. Dat was Van Bommel als speler ook een beetje, maar die is als trainer veel opener. Hopelijk blijft dat zo."

Steun in de rug op weg naar een mooie loopbaan als trainer, is Van Bommels staat van dienst als speler. Zo veroverde de 79-voudig international verdeeld over vier landen acht landstitels en won hij in 2006 met Barcelona de Champions League. "In het internationale voetbal kent iedereen Mark van Bommel. Dat is een pre bij veel clubs die een trainer willen aantrekken. Daar gaat hij zeker van profiteren."

Overdreven

"Het zou daarbij wel helpen als hij met PSV wat prijzen wint, want daar wordt een trainer toch op beoordeeld. Nadeel is wel dat dat alleen nog in Nederland kan, want in Europa lukt dat niet meer. Van Gaal kon nog met Ajax de Champions League winnen en zo naam maken. Cocu werd drie keer kampioen en zit nu bij Fenerbahçe. Hij werd niet meteen gevraagd door Barcelona, hoewel hij daar zelf een verleden heeft."

Mark van Bommel (rechts) neemt de Spanjaard Andrés Iniesta te grazen in de WK-finale van 2010 AFP

Maar met die prijzen komt het wel goed, vermoedt Vissers. Alleen al vanwege Van Bommels winnaarsmentaliteit. "Die heeft hij heel erg. Als speler soms tot het overdrevene aan toe, vond ik. Keiharde overtredingen waarvan je echt denkt: waarom doe je dat nou? Zoals in de WK-finale van 2010 tegen Andrés Iniesta. Ik heb daar wel ruzie over gehad met hem."

"Maar hij wil echt winnen. Ik heb hem weleens gezegd toen hij nog zelf speelde: 'Je moet ook móói voetballen'. Toen antwoordde hij: 'Jij bent veel te romantisch. Voor romantiek ga je maar naar de film met je vrouw. Dit is voetbal. Alleen winnen telt'."

STER Reclame