China en Hongkong met hogesnelheidslijn aan elkaar verbonden

Reuters

In Hongkong is een hogesnelheidstrein in gebruik genomen die China en de regio aan elkaar verbindt. Met de Express Rail Link kunnen passagiers binnen 40 minuten tussen de zuidelijke Chinese stad Guangzhou en Hongkong reizen. Het zou ongeveer negen uur duren om van Hongkong naar Peking te komen met de nieuwe trein.

De komst van de spoorlijn, die omgerekend ruim 9 miljard euro heeft gekost, ligt gevoelig. Critici vinden dat China een inbreuk pleegt op de vrijheid en het rechtssysteem in Hongkong, doordat in de trein en op stations Chinese wetten gelden. Zij vinden dat de trein symbool staat voor de greep die China probeert te krijgen op Hongkong en zien de lijn daarom als een Trojaans paard dat wordt binnengehaald.

De passagiers van de eerste rit zijn opgetogen over de nieuwe verbinding:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Drie keer minder reistijd met snelle treinverbinding tussen Hongkong en China

Hongkong was lang een Britse kolonie en werd in 1997 teruggegeven aan China. Daarbij is afgesproken dat Hongkong grotendeels autonoom zou zijn en dat de meeste Chinese wetten niet per definitie ook gelden voor Hongkong.

Toerisme

Volgens China is er met de spoorlijn geen sprake van een inbreuk op de autonomie en het rechtssysteem van Hongkong. Voorstanders wijzen erop dat de lijn goed is voor het toerisme, omdat Hongkong nu directe toegang krijgt tot het ruim 25.000 kilometer lange spoornetwerk van China. Ook denken ze dat immigratie beter kan worden gestroomlijnd met de Chinese wetten die op de lijn gelden.

Ook de autoriteiten in Hongkong benadrukken vooral de economische voordelen van de hogesnelheidslijn.

STER Reclame