ANP
NOS Voetbal

'Van de Beek is geen controleur en dus is hij de pineut'

Onomstreden was-ie, vrijwel geen minuut ontbrak hij op het middenveld van Ajax, maar dat was vorig seizoen. Sinds kort is alles anders voor Donny van de Beek. Hij is geen basisspeler meer en het lijkt er niet op dat daar binnenkort verandering in komt.

Zijn Champions League-debuut maakte hij tegen AEK Athene als invaller, zoals hij dit nog jonge seizoen al vijf keer eerder als bankzitter aan een wedstrijd begon.

Bovendien was er zelfs na de verhuizing van Frenkie de Jong naar de achterste linie voor Van de Beek geen plaats op het middenveld. Carel Eiting kreeg de voorkeur.

'Logische keuze van Ten Hag'

"Dat doet pijn", zei Van de Beek daarover, maar de vraag of hij de keuze van trainer Erik ten Hag kon begrijpen, liet de viervoudig international onbeantwoord.

En misschien wel met reden, want volgens voormalig Ajax-middenvelder Hedwiges Maduro is het heel logisch dat Eiting in de basis stond en Van de Beek niet. "En dat weet hij zelf ook."

ANP
Donny van de Beek

Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff kan zich vinden in de beweegredenen van de coach. "De uitleg van Ten Hag was plausibel. Hij wil op die positie een bepaald type speler en Eiting past meer in dat plaatje. Al heeft hij in het succesvolle Europa League-seizoen ook heel goed gespeeld op de plek als controleur, waar hij kon concurreren met Lasse Schöne."

Maduro legt uit: "Anders dan in het verleden speelt Ajax nu met twee controleurs. En Van de Beek is geen controleur. Dus is hij de pineut. Zoals Bart Ramselaar dat bij PSV is. Ook een goede voetballer, maar in het systeem dat ze spelen is er geen plaats voor hem..."

Nieuwe route van Ajax

Volgens Elshoff hoort dat er bij een topclub nu eenmaal bij. "Dit is het gevolg van de route die Ajax heeft ingeslagen met dure aankopen en een brede selectie. Bij iedere topclub in Europa is dit de normaalste zaak van de wereld."

"Bovendien is hij perfect voor de bank", vult Maduro aan. "Dat is niet fijn voor hem, maar hij is wel iemand die iets kan forceren met zijn diepgang."

Concurreren met Ziyech, Tadic en Neres

In het 4-2-3-1 van Ajax moet Van de Beek zich volgens Maduro richten op een concurrentiestrijd met Hakim Ziyech, Dusan Tadic en David Neres. "Dat is lastig."

Maduro: "Zeker omdat Ten Hag in die linie van zijn spelers verlangt dat ze horizontaal bewegen: van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Ziyech, Tadic en Neres spelen op die manier, maar Van de Beek moet het hebben van zijn verticale loopacties, zijn diepgang is zijn kwaliteit."

"Mijn advies aan hem zou dan ook zijn om iets extra's aan zijn spel toe te voegen. Dat is moeilijk natuurlijk, maar hij zal zich moeten aanpassen."

'Wilde even laten zien dat ik er ben'

Ook met het oog op een eventuele - latere - stap naar het buitenland is het volgens Maduro noodzakelijk dat Van de Beek wat meer wapens toevoegt aan zijn spel. "Het klinkt hard, maar zo hebben de meeste clubs niets aan hem."

"Kijk naar Davy Klaassen en Siem de Jong. Dat zijn vergelijkbare spelers, ook met diepgang als belangrijkste kwaliteit, maar bij teams die niet vaak in het strafschopgebied van de tegenstander komen, schiet je daar niets mee op."

Elshoff denkt eveneens dat een transfer of het dreigen met een vertrek geen oplossing biedt. "Als talent van Ajax bedenk je je wel drie keer voor je naar het buitenland gaat, als je een beetje gevolgd hebt hoe het je voorgangers is vergaan."

"Bovendien is Ten Hag compleet ongevoelig voor dergelijke spelletjes en weerstand vanuit bepaalde kringen binnen de club. Anders zou hij Van de Beek sowieso al niet op de bank zetten, want die is geliefd bij de achterban en close met clubiconen als Sjaak Swart."

Geduld de oplossing

Uiteindelijk is geduld in deze kwestie toch het toverwoord voor Van de Beek, want volgens Elshoff hoeft hij ook weer niet te vrezen dat een basisplaats volledig uit beeld is.

"Vroeg of laat zal Ajax met blessures te maken krijgen, dus gedurende het seizoen gaat Van de Beek echt nog wel meer aan spelen toekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl