Vrouw besluit om tegen beoogd rechter Kavanaugh te getuigen

Aangepast
Kandidaat-rechter Brett Kavanaugh tijdens een eerder hoorzitting in de Senaat Reuters

Christine Ford, de vrouw die kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel wangedrag, heeft de uitnodiging van een commissie in de Senaat geaccepteerd om tegen hem te getuigen. Dat heeft haar advocaat laten weten.

Eerder had Ford al gezegd te willen getuigen, maar de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder die getuigenis moet plaatsvinden verliepen moeizaam.

Ford wil haar verhaal over Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof graag aanstaande donderdag vertellen. Volgens verscheidene Amerikaanse media zal ze inderdaad donderdag worden gehoord, maar het Witte Huis spreekt tegen dat daarover een akkoord is bereikt.

Wouter Zwart NOS
@WouterZwart
Interessant. Net als de Senaatscommissie een afspraak lijkt te hebben met Blasey Ford, komt het Witte Huis met een statement dat ze niets zijn opgeschoten. “...no closer to a fair hearing.” Het voedt de gedachte dat het WH het liefst helemaal niet wil dat Blasey getuigt. https://t.co/IlH5QfpMwP
6 maanden geleden

De 51-jarige hoogleraar psychologie in Californië deed haar verhaal vorige week al in The Washington Post. Ford zegt begin jaren 80 door een "stomdronken" Kavanaugh op een bed te zijn geduwd, waar hij haar betastte en probeerde haar kleren uit te trekken. Ze ontsnapte toen een vriend ingreep.

De Senaat moet over de benoeming van Kavanaugh stemmen, maar eerst moet een commissie in de Senaat zijn kandidatuur goedkeuren. Amerikaanse rechters in het Hooggerechtshof worden voor het leven benoemd.

Met Kavanaughs benoeming zou het hof in meerderheid conservatief zijn en daar is de Republikeinen veel aan gelegen. Ze willen haast met de zaak maken omdat er op 6 november verkiezingen voor het Congres zijn. Mogelijk verliezen ze dan hun meerderheid.

Manu Raju
@mkraju
Christine Blasey Ford ACCEPTS request to testify before the Senate Judiciary Committee. The exact terms and timing are uncertain as Ford’s attorney asks to continue negotiations today with committee staff.
6 maanden geleden

STER Reclame