De opening van het buurthuis in Enschede
NOS Nieuws

Primeur in Enschede: bewoners betalen buurthuis terug met klussen

De Enschedese wijk Dolphia wilde zijn buurtcentrum midden in de wijk terug, alleen hadden de bewoners er geen geld voor. De banken wilden niet helpen en ook de gemeente was terughoudend. Vervolgens bedacht wethouder Jeroen Hatenboer samen met de buurtbewoners een primeur: de gemeente zou een hypotheek verstrekken, en de bewoners zouden door middel van vrijwilligerswerk die lening afbetalen.

Door de inzet van vrijwilligers, ambtenaren, de landelijke vereniging van bewonersinitiatief (LSA) en welzijnswerkers kwam het buurthuis er uiteindelijk. Vandaag werd het officieel geopend door Hatenboers opvolger als wethouder, Niels van den Berg.

Feestelijke opening buurthuis Enschede voor en door bewoners

De gemeente heeft meer dan 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het nieuwe buurthuis. De bewoners betalen deze lening terug door het maatschappelijke werk dat ze leveren, zoals huiswerkbegeleiding, werkloosheidsbestrijding en het schoon en veilig houden van de wijk. "Het is uniek omdat het de eerste keer is dat dit gebeurt", zei Van den Berg bij de opening. "Het is echt voor en door bewoners."

De bewoners worden beloond naar rato van de besparingen die door hun werk worden gerealiseerd, bijvoorbeeld het terugdringen van schooluitval. Dit moet uiteindelijk voor een betere sociaal-maatschappelijke situatie in de witte achterstandswijk zorgen, waarbij bewoners actiever zijn in en voor de wijk, jongeren een beter toekomstperspectief krijgen, de veiligheid van de wijk wordt vergroot en er meer werkgelegenheid komt.

Dolphia kwam eerder in het nieuws door protesten tegen het asielzoekerscentrum dat in Enschede bij de wijk moest komen. De bouw van het azc werd uiteindelijk afgeblazen.

Ik weet zeker dat dit gaat werken.

Buurtbewoonster

Dolphianen, zoals de inwoners uit de wijk zich noemen, zijn trots op hun wijk en wonen er vaak al generaties. Het geld dat ze verdienen met activiteiten in het buurthuis gaat naar de gemeente. Voor de afbetaling hebben de bewoners tien jaar de tijd. "Echt elke vrijwilliger werkt mee", zegt een buurtbewoonster. "En ik weet zeker dat dat gaat werken."

Dolphia had al een buurtcentrum, maar dat lag niet ín de wijk, dus wilden de bewoners een buurthuis dat midden in hun wijk ligt. Eerder waren er plannen om de wijk uit te breiden maar die gingen door de financiële crisis niet door. Er was toen wel al een buurthuis gebouwd, midden in het gebied dat de nieuwe wijk zou moeten worden. Veel te ver van de 'echte' wijk, vonden de bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl